Laura Ruohonen

Yökyöpelit

Värikäs ja vauhdikas musiikkinäytelmä

Rooleissa: Seppo Halttunen, Vuokko Hovatta, Paavo Kerosuo, Seela Sella, Martti Suosalo, Emilia Nyman, Saara Ahola

Bändi: Sami Kurppa, Sara Puljula, Marko Puro
Ohjaus: Laura Ruohonen
Visuaalinen suunnittelu: Erika Kallasmaa
Musiikki: Anna-Mari Kähärä
Koreografia: Sonya Lindfors

Valosuunnittelu: Mika Haaranen
Äänisuunnittelu: Mauri Siirala
Maskit: Tuula Kuittinen
Animaatiot: Maippi Ketola

Ensi-ilta 2.4.2011

Pieni näyttämö

Kesto 2 t 15 min

Ikäsuositus: yli 5-vuotiaille

Lastenrunouden parhaat perinteet juhlivat lennokkaassa salapoliisitarinassa Laura Ruohosen uudessa musiikkinäytelmässä.

Yökyöpeleitten talossa ei kukaan nuku öisin. Sieltä löytyy monta hämärässä hiippailijaa ja vaarallista viipottajaa: Voittamaton Vauvakaani ei nuku koskaan, Mahtimummeli Päätäi Väätäinen perustaa Päiväkoti Veripaltun, Herra Käen rouva pullauttelee munia minne sattuu. Salaperäisin kaikista on pieni Nakertaja, ilmassakävelijä.

Sitten joku syö Agenttineron auton, vauvakaanin lakanat ja Mahtimummelin kotipesän. Kohta asukkailta syödään koko talo! Liikkeellä on pieniä ja suuria konnia: Iljettävän Imuliman makkarakakkusaunassa vastovat rastat ja pamautetaan sulhanen.

Kuka selvittää tilanteen? Ei kukaan, paitsi Agenttinero Naru! Mestarietsivä, levitoija ja sala-asu-ekspertti, joka ei osaa sanoa ei.

Vasta Saku-sedän jymy-juhlissa paljastuu, periikö hukka lampaan, mistä Nakertaja saa voimansa ja kuinka sydäntäriipivän ihanaa on kuulla tähtien soittavan sfäärien musiikkia

On mahtavaa saada kohdata sellaisia persoonallisuuksia kuin Mahtimummeli, Sir Kasimir koi ja Mestarikokki Hui-hai-hoi, joista jokainen iskostuu välittömästi niin verkkokalvolle kuin mieleenkin.

Tällä esityksellä on hyytävän arktinen alku. Vein kaksi pikkutyttöä tunturiin hiihtoretkelle, kun yllättäen nousi lumimyrsky. Oli pakko pitää lapset liikkeessä, paniikki loitolla ja päästä äkkiä suojaan. Tein itsestäni pellen, lauloin ja loilotin, runoilin ja törttöilin tuiskussa. Kun vihdoin pääsimme kylmän autiotuvan suojiin sain monot jalassa konkata ja tanssia vielä aika pitkään, ennen kuin kohmeiset lapset virkistyivät. Allakka pullakka, munamakarooni...Miten tanssii makarooni? Miten marssii mursu marsiin? Illalla kullalla hilloo on pullalla! Tälla lailla pitää mursun marssia ja makaroonin tanssia!

Samalla tiellä ollaan yhä. Hktn pienellä näyttämöllä loikitaan, ja lauletaan ja hekotellaan. Lavalla koikkivat oudot otukset, osa henkensä hädässä, osa ketkut mielessä, yksi kotia ja rakkautta etsimässä, toinen pipoa.

Yökyöpeleiden synnylle oli myös silkan itsekäs syy. Halusin lukea lapsilleni riimejä ja runoja, jotka naurattavat meitä kaikkia. Kun meillä on loistavat lindgrenit, kunnakset ja tiihoset, on rikospoliisin asia pakottaa ketään kuulemaan enää koskaan sanaakaan hassun nallen nassusta tassusta tai massusta. Kielen pitää saada yllättää, kampata ja naurattaa väärässä kohtaa. Sanojen pitää saada maistua suussa, rouskua ja tuntua kielellä, syljen lentää, sanaherkkujen tarttua kurkkuun ja ihanien äänteiden viedä harhaan. Lasten kyky leikkiä, rakentaa ja nauttia kielestä on niin tuore ja tarkka, että aikamoista turrutusta tarvitaan, ennen kuin se nuutuu virastomurinaksi.

Ja myönnettävä se on; halusin nähdä nämä mahtavat näyttelijät näissä seikkailuissa! Kokea, kuinka sana syttyy teatteriksi Anna-Mari Kähärän lennokkaan, herkän ja pähkähullun musiikin siivittämänä.

Laura Ruohonen

Näitä on huudettu ääneen ja revitty käsistä!

HS

Kirjavuoden ehdottomia suosikkeja!

Ny Tid

Toivon, että tämä kultajyvä lastenkirjaksi saa yhtä suuren suosion Ruotsissa kuin Suomessa....Runoissa juhlii sama verbaalinen, riemukas ja rytminen meno kuin Hellsingillä, mutta äänilaji on aivan omansa.

Bokunge

Det känns så himla härligt med personligheter som Militantan, Kusin Cuisine och Sir Kasimir Mal som alla fastnar i direkt både på näthinnan och i skallen.

Bokunge


HUOM! Enää kolme esitystä!

Median kommentit

Yökyöpelit-lastennäytelmä on kielellisen iloittelun juhlaa, jonka toteutus mykistää upeudellaan.”

Skenet 14.4.2011 - Laura Kimari


”On ilo katsoa lastenteatteria, joka on tehty taitoa ja kunniahimoa säästelemättä. Esityksen riemukkaan vinksahtanut maailma ei varo hankalia kysymyksiä eikä etsi helppoja ratkaisuja, vaan luottaa lapsen älyyn, mielikuvitukseen ja huumoriin. (...) Puhdasta teatterin magiaa.”

Turun Sanomat 5.4.2011 - Eeva Kemppi


”Nyt ei kitsastella, vaan tarjotaan lapsille parasta.”

Helsingin Sanomat 6.4.2011 - Maria Säkö


”Yleisöön Yökyöpelit uppoaa, oli puhe sitten lapsi- tai aikuisyleisöstä, katsomassa leijuu jatkuvasti tietynlainen innostuneisuus.”

Kansan Uutiset 5.4.2011 - Anni-Helena Leppälä


”Kritiikin sanavarasto on valjun sovinnainen kuvailemaan Laura Ruohosen kirjoittamaa ja ohjaamaa Yökyöpelit-esitystä Helsingin kaupunginteatterissa. Ei edes ”hillittömän riemukas runsaudensarvi” tavoita absurdien lorujen maailmaa, joka on sävelletty hauskasti, lavastettu-puvustettu muhkeasti, valaistu taianomaisesti ja esitetään huipputaitavasti.”

Satakunnan Kansa 14.4.2011 - Matti Linnavuori


”Runollista ja hullunhauskaa. Laura Ruohosen Yökyöpelit on täysosuma lapsille.”

Teatteri-lehti 4/2011 - Nina Jääskeläinen


”Riennä siis yksin, tai tenavinesi katsomaan Kaupunginteatteriin ”YÖKYÖPELIT”, sitä mahdollisuutta, että katuisit, ei ole!”

Kalliolainen 3.4.2011 - Marjut Salama


”Lasten innostuneista havainnoista näytännön jälkeen voi päätellä, että Ruohosen tarina pitää hyppysissään.”

Etelä-Suomen Sanomat 5.4.2011 - J.T. Laakso


”Yökyöpelien otukset lapsien mieleen”

Kymen Sanomat 5.4.2011 - Soili Hämäläinen


”Yökyöpelit-näytelmässä on hurmaavia loruja ja svengaavaa musiikkia.”

Kotiliesi 2011/10 - Essi Salonen