Molière

Porvari aatelismiehenä

Näyttelijät
Martti Suosalo, Heidi Herala, Jouko Klemettilä, Pekka Huotari, Jyrki Nousiainen, Jyrki Kovaleff, Vappu Nalbantoglu, Kristo Salminen, Jari Pehkonen, Heikki Sankari, Carl Kristian Rundman, Jonna Järnefelt, Miina Turunen, Jukka Juolahti, Sami Hiltunen, Joose Ylianttila

Tanssijat
Sofia Hilli, Kirsi Karlenius, Tiina Peltonen, Samuli Roininen, Inka Tiitinen, Sami Vartiainen
 
Orkesteri
Mari Kätkä/Merja Ikkelä, Ilari Hämäläinen, Pekka Nylund, Hannu Saarinen, Markus Helander/Antti Riikonen, Kaisu Kurki 

Suomennos ja ohjaus Arto af Hällström
Musiikki Toni Edelmann
Lavastus Metti Nordin
Puvut Sari Salmela
Koreografia Javier Torres
Valot Kari Leppälä
Ääni Mauri Siirala

Ensi-ilta 14.3.2002

Suuri näyttämö

Kesto n. 2 t 50 min

Ohjaaja Arto af Hällström kertoo näytelmästä.

Lataa Flash-laajennus


Porvari aatelismiehenä

Porvari aatelismiehenä on ollut kautta vuosisatojen suunnattoman suosittu kotimaassaan Ranskassa. Suosio on kestänyt myös Suomessa.

Helsingin Kaupunginteatterin johtaja Asko Sarkola on miettinyt sitä, mikä Suomessa olisi vastaava ilmiö kuin Porvari vanhassa kulttuurimaassa Ranskassa. "Vastaava ilmiö meillä Suomessa on Uuno Turhapuro. Hänen hahmossaan on samaa keskiluokan ironiaa kuin Porvarissa. Molemmissa koskettavat tunnistettavuus ja tuttuus.

Niin yllättävä kuin vertailu Molièren Porvari aatelismiehenä -näytelmän ja Spede Pasasen luoman Uuno Turhapuron välillä on, löytyy hahmoista kiistatta yhtäläisyyksiä.

"Porvarissa on samoja tapakulttuurin puutteita kuin Turhapurossa. Sivistystä ei voi ostaa! Molemmat ovat myös hyväntuulisia henkilöitä, siksi meidän on helppo pitää heistä. Hahmot eivät toimisi, jos ne olisivat ilkeitä - ruikuttajat koetaan kielteisesti."

Porvarissa ja Turhapurossa on paljon energiaa, makua ei. "Heillä on myös suunnaton, lapsellinen itseluottamus. He eivät ole tylsällä tavalla itsekeskeisiä, vaan hyvin ulospäinsuuntautuneita ihmisiä. Porvarissa hahmon pitää toimia näyttämöllä niin, että hänen omat tekonsa paljastavat hänet. Myös tekemättömyys on paljastavaa", Sarkola sanoo.

Molière (1622-1673) kirjoitti näytelmäänsä kaksisuuntaista ironiaa. "Hän osasi paukuttaa aina kahteen suuntaan. Porvarissa keskiluokan lisäksi kyytiä saa eliittitaide."

Molière ei olisi Molière ellei hän hämmentäisi taitavasti naurun ja vakavan kudelmaa. Hauska ja iloisen viisas näytelmä ei osoittele kyynisesti kuten ei Porvari itsekään.


Median kommentit

 
 
 

”Porvari aatelismiehenä on verevän vauhdikas farssi”

Kansan Uutiset

”Porvari aatelismiehenä on Molièren muhkea kepponen”
Satakunnan Kansa

”Suosalo on valtavan energinen nopeiden käänteiden koomikko. Ja jaksaa. Ja jaksaa.”
Helsingin Sanomat