Disney ja Cameron Mackintosh

Maija Poppanen

A Musical based on the stories of P.L. Travers and the Walt Disney Film

Original Music and Lyrics by RICHARD M. SHERMAN and ROBERT B. SHERMAN

New Songs and Additional Music and Lyrics by GEORGE STILES and ANTHONY DREWE

Book by JULIAN FELLOWES

Co-created by CAMERON MACKINTOSH

Rooleissa: Emmi Kangas, Tuukka Leppänen, Eero Saarinen, Tove Wingren, Jonna Eiskonen, Riitta Havukainen, Hanna Kaila, Kirsi Karlenius, Risto Kaskilahti, Ilkka Kokkonen, Antti Lang, Margit Lindeman, Kristian Lindin, Aksinja Lommi, Natasha Lommi, Pekka Louhio, Teemu Mustonen, Sini Mäenpää, Johanna Määttä, Hanna Mönkäre, Säde Niemi, Unto Nuora, Emilia Nyman, Tiina Peltonen, Gary Revel, Ursula Salo, Heikki Sankari, Elina Silander, Anton Söderman, Antti Timonen, Marjut Toivanen, Kaisa Torkkel, Leenamari Unho, Mikko Vihma, Nelli Matula / Katariina Riekkola / Vera Brusi / Dorota Osinska, Johannes Brotherus / Akseli Ferrand / Henri Schröter / Alvari Stenbäck

Suomennos: Mikko Koivusalo
Ohjaus: Hans Berndtsson
Koreografia: Rebecca Evanne
Musiikillinen neuvonantaja: Nick Davies
Kapellimestari: Kristian Nyman
Lavastus: Katariina Kirjavainen
Puvut: Sari Salmela
Valosuunnittelu: Mika Ijäs
Äänisuunnittelu: Eradj Nazimov, Seppo Myllyrinne
Maskit: Jutta Kainulainen, Maija Vuoristo
Kampaukset: Jaana Nykänen, Milja Mensonen
Peruukit: Tanja Hynninen

This production is presented by permission of JOSEF WEINBERGER LIMITED on behalf of MUSIC THEATRE INTERNATIONAL of New York

Ensi-ilta 13.8.2009

Suuri näyttämö

Kesto 2 t 50 min

Ikäsuositus: aikuisille ja yli 7-vuotiaille lapsille

Maija Poppasen tarina on lähellä tähtiä, lentäähän hän sateenvarjollaan luoksemme suoraan taivaasta. lumoavan musiikin siivittämä musikaali on täynnä sadun ihmeitä ja taikuutta, joka tekee siitä kaikenikäisten esityksen.

Maija Poppanen on niitä satuhahmoja, jotka saavat uskomaan ihmeisiin. Että mahdoton on mahdollista, että unelma muuttuu todeksi. Maija Poppanen palauttaa aikuiselle lapsen uskon, tuon uskoista kirkkaimman.

Onneksi saamme ohjaaja Hans Berndtssonin tekemään Maija Poppasta Helsingin Kaupunginteatteriin. Sama Berndtsson loihti viimeksi suurelle näyttämölle sellaisen Kaunottaren ja Hirviön, että syystä voitiin puhua koko perheen näytelmästä. Ja menestyshän siitä tuli. Sellaisen Maija Poppasenkin ohjaaja lupaa. "Maija Poppanen on näytelmä, jonka koettuaan on iloinen ja jonka haluaa nähdä uudelleen! Se sopii kaikille yli seitsemän vuotiaille ja siksi kutsun sitä jopa kolmen sukupolven näytelmäksi"

Taivaansineä tulvillaan

Hans Berndtssonille Maija Poppanen on sininen näytelmä. Himmelsblå hänen äidinkielellään ruotsilla, taivaansininen meille.

"Näytelmä on sananmukaisesti lähellä taivasta ja tähtiä, sillä Maija Poppanen lennähtää luoksemme suoraan yläilmoista. Lähellä taivasta on myös Maijan ystävä, nokikolari heiluessaan kaupungin katoilla. Siksi tähdet ovat tärkeitä läpi esityksen."

Kaupunginteatterissa tullaan myös näkemään sellaista taikuutta ja sadun ihmeitä, että moni hieraisee silmiään. Jotta lumo ei särkyisi, emme paljasta tässä vaiheessa miten Maija Poppanen lentää. Ihmeellisiä lentonäytöksiä on joka tapauksessa luvassa.

Berndtssonille Maija Poppanen on paljon muutakin kuin yhden ongelmaperheen pelastajaksi saapuva lastenhoitaja. "Onhan Maija Poppanen varsinainen 'supernanny'. Olisi kuitenkin liian helppoa jättää näytelmän selitys siihen. Syvällisemmin tarkasteltuna Maija Poppanen on vastaus meidän unelmiimme."

Palaamme siis takaisin sadun lumoon, jossa kaikki on mahdollista. Kun uskoo ihmeisiin ja kuuntelee näytelmän iki-ihanaa musiikkia, saa paluulipun lapsuuteen.

Salaperäinen kirjailija

Hans Berndtsson on joutunut miettimään syvällisesti myös Maija Poppasen luojan, kirjailija P.L. Travesin arvoitusta. "On hyvä kysymys kuka P.L. Travers oli. Siihen emme saa koskaan lopullista vastausta. Tiesikö hän itsekään kuka ja mikä hän oli? Arvelen, että hän etsi läpi elämänsä omaa identiteettiään. Kirjailijana hän halusi kuulua kaikkein suurimpien joukkoon."

P.L. Travers syntyi Australiassa vuonna 1899 Helen Lyndon Goff -nimisenä. Hänen lapsuutensa oli traaginen, isä kuoli alkoholismiin ja äidillä oli vakavia mielenterveysongelmia. Ehkä ankea lapsuus oli selitys sille, että P.L. Travers halusi taiteilijana luoda unelmia.

Taiteilijanimensä hän valitsi tietoisesti hämääväksi: pelkät etukirjaimet sukunimen edessä eivät paljastaneet hänen sukupuoltaan. Samaa temppua ovat käyttäneet Peter Panin luoja J.M. Barrie, runoilija T.S. Eliot ja sittemmin myös Harry Potterin kirjailija J.K. Rowling.

Maija Poppasesta kertovan kirjasarjan ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1934. Kun Helsingin Kaupunginteatterin Maija Poppanen on kolmen sukupolven näytelmä, niin ainakin kaksi ensimmäistä sukupolvea muistaa Maija Poppasesta tehdyn elokuvan. Robert Stevensonin ohjaaman Mary Poppins -elokuvan tähtinä loistivat Julie Andrews ja Dick van Dyke. Vuosi oli 1964.

Elokuvasta tuli suurmenestys. Se sai viisi Oscaria ja nosti pääosan esittäjän, Julie Andrewsin kirkkaimpaan tähtikaartiin.

Elokuva teki kirjailijasta ja Maija Poppasesta maailmankuulun. Ja nyt Kaupunginteatterin nuorin sukupolvikin saa lumoutua Maija Poppasesta. CHIM-CHIM-CHERII!

"Jos tähyilet tähtiä, saat kaupanpäällisiksi taivaan", lupaa näytelmän ohjaaja Hans Berndtsson.

Liisa Talvitie
Kirjoittaja on Glorian toimittaja


Median kommentit

”Koskaan ei ole liian myöhäistä hankkia onnellista lapsuutta. Siltä tuntui Maija Poppasta katsoessa, kun aikuiset miehet ja naiset kyynelehtivät esityksen loppupuolella.”

Ilkka 15.8.2009 - Päivi Loponen-Kyrönseppä


”Koko perheen musikaali on odotettu tapahtuma. Se myös vastaa huutoihin ja epäilemättä tulee keräämään kerta toisensa jälkeen täydet salit. Ennen muuta se vetoaa loistavalla ylöspanolla, eläytyvällä orkesterilla sekä satua ja leikkiä pursuvalla ensemblella. Joukkokohtausten voima on parhaimmillaan pitelemätön eikä vähiten erinomaisen tanssiryhmän ansiosta.”

Länsi-Uusimaa 15.8.2009 - Kaarina Naski


”Helsingin Kaupunginteatteri on jo pitkään ollut maamme johtava musikaaliteatteri, jonka esitykset ovat kaikin puolin näyttäviä ja taidokkaita. Niin nytkin. Koko liki kolmetuntisen kestonsa ajan esitys säteilee ja hurmaa. Jokainen tietää mitä tekee ja tekee sen hyvin.”

Uutispäivä Demari 17.8.2009 - Annikki Alku


”Maija Poppanen viihdyttää Disneyn tyyliin”

Kauppalehti 17.8.2009 - Veijo Sahiluoma


”Visuaalinen ilme hivelee silmää. (...) Emmi Kangas Maija Poppasena ihastuttaa lempeässä taianomaisuudessaan ja säteilevässä energisyydessään.”

Turun Sanomat 15.8.2009 - Annina Karhu


”Maija Poppasen taika puree”

Etelä-Suomen Sanomat 15.8.2009 - Ilkka Kuosmanen


”...musikaaliin oli saatu sadun lumoa ja taianomaisuutta. Viimeistään silloin, kun näki Maija Poppasen liitävän sateenvarjoineen katsomon poikki yläilmoihin, alkoi uskoa ihmeisiin.”

Kirkko & Kaupunki 19.8.2009 - Marjo Kytöharju


”Ihastuttava musikaali on uskollinen P.L.Traversin alkuteoksen hengelle. Näyttelijät, varsinkin nokikolari Perttu (Tuukka Leppänen), laulavat ja tanssivat upeasti.”

Helsingin Sanomat, TV-Nyt 21.8. - Laura Kytölä


”Helsingin Kaupunginteatteri tarjoaa perheelle upean musikaalin, jonka tuttuja sävelmiä laulaa mielessään taatusti vielä seuraavallakin viikolla.”

Länsi-Savo 15.8.2009 - Heidi Temmes


”Sekä aihe että Helsingin Kaupunginteatterin musikaalimaine saavat yleisön odottamaan esitykseltä paljon, eivätkä katsojat joudu pettymään. Toinen toistaan massiivisemmat kohtaukset on toteutettu huolella ja hienoilla lavasteilla. (...) Kaiken kaikkiaan musikaali on Maija Poppasen sanoin superylipoppelistikexirallimoista!”

Nykypäivä 21.8.2009 - Anni Haakana


”Helsingin Kaupunginteatterin musikaali Maija Poppanen on sykähdyttävää katsottavaa. Iki-ihana tarina omaperäisestä, vähän anarkistisesta, lentävästä lastenhoitajasta on muovautunut ruotsalaisen Hans Berntssonin ohjauksessa ja Rebecca Evannen koreografiassa viihdyttäväksi ja koskettavaksi. On taikuutta, ilmalentoja ja huikeita tanssi- ja laulukohtauksia.”

Kotiliesi 25.8.2009 - Essi Salonen


”Helsingin kaupunginteatterin syksyn uutuusmusikaali Maija Poppanen on viihdyttävä ja virkistävä koko perheen esitys, josta jää hyvä mieli. Maija Poppanen saa katsojan uskomaan itseensä, ihmisiin, elämään ja ihmeisiin. Produktion ammattilaiskaartin taso on huikea.”

Toisinsanoen.fi 27.8.2009 - Päivi Arvonen


”Ohjaaja Hans Berndtson työryhmineen tarjoaa ammattimaisesti rakennetun musikaalipaketin, joka ei jätä minkäänlaista katsojaa kylmäksi. (...) Tunnustan lapsenmielisyyteni. Olin täysillä mukana, herkistyin, ihastuin, ihmettelin ja nautin suunnattomasti. Kotimatkalla hyräilin simseriitä ja hyppelin kuin pikkutyttö. Vielä seuraavanakin päivänä jaksoin uskoa unelmiin. Kyseessä on ehkä paras Helsingissä näkemäni musikaali.”

Anna 3.9.2009 -  Sanna Wirtavuori


”Maija Poppanen ihastuttaa musiikilla, taiturimaisilla tansseilla, akrobatialla ja taikuudella, joka ällistyttää aikuistakin katsojaa. Kun Maija lopussa poistuu näyttämöltä, on se jotain unohtumatonta.”

Seura 2009/34 - Marja-Terttu Yli-Sirniö


”Kaupunginteatterin Maija ei ole pelottava alkuunkaan, vaan edustaa pikemminkin rehtiyden ja suoraselkäisyyden maailmaa. Mutta kun esityksen tarkoituksena on saada katsojansa irtautumaan arjesta ja unelmoimaan, niin siinähän komea satutykitys varmasti onnistuu.”

Teatteri 5/2009 - Annukka Ruuskanen


”Julian Fellowsin käsikirjoittama versio P.L. Traversin Maija Poppasesta saa Helsingin Kaupunginteatterin suuren näyttämön muuttumaan satumaaksi, jossa kaikki on mahdollista. Katariina Kirjavaisen loisteliaissa lavasteissa sattuu ja tapahtuu paljon. Maija Poppanen saa katsojan jälleen uskomaan, että teatterissa todella on taikaa.”

Kansan Uutiset 14.9.2009 - Anni-Helena Leppälä


”Tässäpä näyttämön taikaa. (...) Maija Poppanen on musikaali, jossa ikärajoja ei tunneta. Sen parissa viihtyvät kaikenikäiset katsojat pienistä lapsista vaariin ja muoriin.”

Lauttasaari-lehti 17.9.2009 - Pentti Ritolahti


”Orkesterin soittamat tutut, tarttuvat sävelmät ja taidokkaat tanssinumerot tahdittavat riemastuttavaa kokonaisuutta. Silmänkääntötemppuja ja taikuutta riittää koko perheelle!”

Pirta-lehti 3/2009 - Pirkko Kalpio