David Seidler

Kuninkaan puhe

Oscar-palkittu, koskettava huippudraama

Suomennos: Aino Piirola
Ohjaus: Kari Heiskanen
Lavastus: Antti Mattila
Puvut: Sari Salmela
Valosuunnittelu: Mika Ijäs
Äänisuunnittelu: Eradj Nazimov
Naamiointi: Jutta Kainulainen
Kampaukset: Jaana Nykänen

 Rooleissa:  Rauno Ahonen, Iikka Forss, Vuokko Hovatta, Kirsi Karlenius, Antti Laukkarinen, Fred Negendanck, Jari Pehkonen, Lauri Ranin, Matti Olavi Ranin, Carl-Kristian Rundman, Pia Runnakko, Pertti Sveholm, Eija Vilpas, Tom Wentzel, Laura Tulimaa

Ensi-ilta 15.3.2012

Suuri näyttämö

Kesto 2 t 10 min

Kuningas Yrjö VI:n tositarinaan perustuva draama Kuninkaan puhe kertoo monarkin taistelusta ja yrityksestä löytää oma äänensä. Kuninkaan puhe sai Toronton filmifestivaalin yleisöpalkinnon vuonna 2010. Se voitti seitsemän Bafta-palkintoa ja seitsemän Golden Globe -palkintoa. Kuninkaan puhe palkittiin 2011 neljällä Oscarilla, se voitti mm. parhaan elokuvan ja parhaan käsikirjoituksen palkinnot. Kuninkaan puhe -elokuvan on Suomessa nähnyt jo lähes 200 000 katsojaa. Nyt tämä upea draama saa näyttämöversionsa lähes samaan aikaan Lontoossa ja Helsingissä.

Toisen maailmansodan hyytävien enteiden väreillessä Euroopassa, Yrjö VI johtaa Britanniaa aikana, jolloin kansa tarvitsee vahvaa johtajaa. Veljensä, kuningas Edward VIII:n, luovuttua skandaalimaisesti kruunusta, joutuu koko ikänsä häiritsevästä puheviasta kärsinyt Bertie vastentahtoisesti ja omaksi järkytyksekseen tilanteeseen, jossa hänen ainoana vaihtoehtonaan on vastaanottaa Englannin kruunu. Sodan uhatessa hallitsijan pitää pystyä yhdistämään kansakunta ja luomaan uskoa tulevaan. Kun muiden sotaan valmistautuvien maiden karismaattiset johtajat Stalin ja Hitler piiskaavat väkijoukkoja liikekannalle, on lapsesta saakka änkyttäneen kuninkaan pystyttävä vakuuttamaan koko kansakunta voitosta ja yhtenäisyydestä.

Kun maineikkaimmistakaan asiantuntijoista ja puheterapeuteista ei ole apua, löytää hänen vaimonsa Elisabeth hyvin omalaatuisiin metodeihin turvautuvan puheterapeutin Lionel Loguen. Erilaiset persoonat ottavat aluksi rajusti yhteen, mutta onnistumisten myötä luottamus kasvaa ystävyydeksi. Kyseenalaiset ja epätavalliset metodit tuntuvat lopulta toimivan. Omalla peräänantamattomuudellaan, perheen, Loguen sekä Winston Churchillin tuella Bertie pitää häikäisevän puheen. Kansa saa kuninkaastaan kaipaamansa innoittajan ja koko valtakunta seisoo yhtenäisenä rintamana.

Kuninkaan puhe on koskettava historiallinen draama ystävyydestä, sisusta ja sankaruudesta. Se on lämmin tarina heikkouksien tunnustamisesta ja pelkojen voittamisesta aikana, jolloin rohkeutta eniten tarvitaan.

Päärooleissa, kuninkaana nähdään Carl-Kristian Rundman, puheopettaja Lionel Loguena Pertti Sveholm ja kuningatar Elisabethina Vuokko Hovatta. Näytelmän ohjaa Kari Heiskanen ja ensi-ilta on Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 15. maaliskuuta 2012.


Median kommentit

”Kuninkaan puhe on viiden tähden suoritus”

Kauppalehti 19.3.2012 - Asko Karttunen


Carl-Kristian Rundman loisti Kuninkaan puheessa”

Ilta-Sanomat 16.3.2012 - Sanna Ala-Seppälä


”Helsingin Kaupunginteatterissa on onnistuttu upeasti. Jotenkin minusta tuntuu, että Kari Heiskasen ohjaama näytelmä on jopa syvempi kuin elokuva.”

Seura 22.3.2012 - Marja-Terttu Yli-Sirnö


 

”Kuninkaan puhe on varmaotteista ja vahvaa teatteria”

Turun Sanomat 17.3.2012 - Eeva Kemppi


”Kuningas on löytänyt äänensä.”

Aamulehti 17.3.2012 - Soila Lehtonen


 ”Hienoja, sydämeenkäyviä roolitöitä...”

Demokraatti 20.3.2012 - Rolf Bamberg


 ”Hän osaa puhua. Hän on johtaja. Pyyhin nenäliinalla silmäkulmaani.”

Anna 22.3.2012 - Sanna Wirtavuori


”Ohjaajana niin monesti kunnostautunut Kari Heiskanen teki sen taas.”

Kansan Uutiset 24.3.2012 - Hannu Hurme


 ”Kuninkaan puhe oli loistava elokuvana, ja myös David Seidlerin näyttämöversiossa on kaikki menestyksen ainekset...”

Etelä-Suomen Sanomat 17.3.2012 - Ilkka Kuosmanen


 ”Carl-Kristian Rundmanin kuningas valloitti yleisön (...) Kuninkaan puhe sai Helsingin Kaupunginteatterin yleisön sekä nauramaan että kyynelehtimään.”

Lauttasaari 22.3.2012 - Hilkka ja Anni Kotkamaa


 ”Kuninkaan puhe on kaiken kaikkiaan loistelias näytelmä, jonka näkeminen on ”must” kaikille korkeantason teatterin ystäville.”

Viikkouutiset 23.3.2012 - Martti Martelius


 ”Voimaannuttavaa”

Kodin Kuvalehti 5.4.2012 - Minna McGill


 ”Kari Heiskasen ohjaus toimii mainiosti.”

Eeva-lehti 2012/4 - Pirjo Houni


 ”Esitys lunastaa elokuvan luomat odotukset.”

Kotiliesi 17.4.2012 - Essi Salonen


 ”Kuninkaan puheen näyttämöversio on upea teos, joka tuo sotienväliseen aikaan omanlaisensa näkökulman.”

Ruotuväki 2012/7 - Taneli Urmas


”Kuninkaan puhe on ilman muuta sellainen esitys, jonka tahtoisin nähdä uudelleen. Se jätti jäljen.”

Salonjokilaakso 22.3.2012 - Seppo Suominen


”Sanat eivät riitä kertomaan, itse kunkin tulee tuo näytelmä nähdä. (...) Sankaritarina.”

Kalliolehti 16-17/12 - Aira Heinänen


 ”Näytelmä tempaisi mukaansa ensimmäisestä repliikistä alkaen. Hienoa pukudraamaa, historian henkilöitä ja maailmanparannusta. Monella tasolla sivistävä teatterielämys.”

Kätilö-lehti 5/2012 - Eriikka Sailo


 ”Fantastinen suoritus!”

Lauttasaari-lehti 11.10.2012 - Pentti Ritolahti