Disney-musikaali

Kaunotar ja Hirviö

Musiikki:
ALAN MENKEN
Sanat:
HOWARD ASHMAN & TIM RICE
Kirja:
LINDA WOOLVERTON

Suomennos: Liisa Ryömä
Ohjaus: Hans Berndtsson
Kapellimestari: Henrik Wikström
Musiikillinen asiantuntija: Nick Davies
Koreografia: Gunilla Olsson
Lavastus: Katariina Kirjavainen
Puvut: Sari Salmela
Valosuunnittelu: Juha Westman
Äänisuunnittelu: Jyrki Sandell ja Kirsi Peteri
Taiat: Tatu Tyni
Maskit: Ari Haapaniemi (Sören Lillkung) ja Jutta Kainulainen (Kari Arffman)

Rooleissa: Marika Westerling, Kari Arffman / Sören Lillkung, Mikko Vihma, Eero Saarinen, Risto Kaskilahti, Ursula Salo, Antti Lang, Elina Silander, Jaana Mäntynen, Markku Huhtamo, Pertti Koivula, Kari Mattila, Tiina Peltonen, Helena Haaranen, Emilia Nyman, Hanna Kaila, Juha Jokela, Gary Revel, Sini Mäenpää, Antti Timonen, Eppu Salminen, Sari Haapamäki, Kirsi Karlenius, Jenni–Elina Lehto, Heidi Naakka, Mikko Lampinen, Kai Lähdesmäki, Unto Nuora, Teemu Mustonen, Inka Tiitinen, Valtteri Raekallio

Presented by arrangement with JOSEF WEINBERGER LIMITED on behalf of MUSIC THEATRE INTERNATIONAL of New York

Ensi-ilta 11.1.2007

Suuri näyttämö

Kesto 2 t 50 min

Kaunotar ja Hirviö

MAAILMANMENESTYS SAAPUI HELSINKIIN

Walt Disney Companyn johtajat tiesivät, että olivat tekemisissä ainutlaatuisen sadun kanssa julkaistessaan taianomaisen piirrosmusikaalin Kaunotar ja Hirviö elokuvateattereissa vuonna 1991. Elokuvasta tuli niin suosittu, että se nosti koko Disneyn animaatio-osaston uuteen kukoistukseen, ja se oli ensimmäinen piirroselokuva, joka sai parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuuden. Elokuvan tunnuskappale Beauty and the Beast nappasi Oscar-palkinnon.

Teatterin ystävät ymmärsivät heti, että tarina ja sen mielikuvitukselliset puku- ja lavastusideat on saatava myös näyttämölle – ja he olivat oikeassa. Disneyn ensimmäinen Kaunotar ja Hirviö -näyttämösovitus sai ensi-iltansa kaksitoista vuotta sitten, voitti Tony-palkintoja ja siitä tuli välittömästi yleisön suursuosikki. Monitasoinen tarina, kaunis musiikki ja yltäkylläinen visuaalinen maailma taikatemppuineen ja mielikuvitushahmoineen tekevät Kaunottaresta ja Hirviöstä fantasiamusikaalin aikuisille, johon lapsetkin ovat tervetulleita.

Kaunotar ja Hirviö on yksi Broadwaylla pisimpään esitetyistä musikaaleista. Menestys jatkuu edelleen ympäri maailmaa ja tähän mennessä esityksen on nähnyt jo yli 25 miljoonaa katsojaa. Musikaali on valloittanut jo mm. New Yorkin, Lontoon, Los Angelesin, Sydneyn, Toronton, Tokion, Kööpenhaminan, Berliinin ja Pariisin. Nyt on Helsingin vuoro.

Helsingin Kaupunginteatteri tuottaa Suomen ensimmäisen Disney-musikaalin suurelle näyttämölle tammikuussa 2007. Suurtuotantoon osallistuu kansainvälisiä huippuosaajia sekä parhaat suomalaiset teatterintekijät ja muusikot.


Median kommentit

”Kaunotar ja hirviö on täydellinen musikaaliherkku. (...) Musikaalifani saa nyt rahoilleen vastinetta ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.”

Helsingin Sanomat 13.1.2007 - Suna Vuori


”Tällaista musikaalispektaakkelia en muista suomalaisessa teatterissa nähneeni koskaan.”

Ilkka 24.1.2007 - Juhani Koivisto


”Disneyn Kaunotar ja Hirviö on takuuvarmaa viihdettä.”

Turun Sanomat 13.1.2007 - Toni Lehtinen


”Kaunotar ja Hirviö on upeasti toteutettua suurten tunteiden teatteria, joka vie katsojan mukanaan.”

Etelä-Suomen Sanomat 13.1.2007 - Ilkka Kuosmanen


”Loistokas Disney-musikaali ei petä odotuksia. (...) Esitys oli visuaalisesti häkellyttävä ja näyttämö oli täynnä loistavia näyttelijöitä, laulajia ja tanssijoita.”

Kymen Sanomat 13.1.2007 - Eija Anttila


”Helsingin Kaupunginteatteri on maamme isoistakin taloista oikeasti ainoa, jolla on rahkeita suuren luokan kansainvälisten musikaalien esittämiseen.”

Keskisuomalainen 14.1.2007 - Hannu Reunamäki


”Hulvatonta hokkus pokkusta”

Ilta-Sanomat 16.1.2007 - Essi Henriksson


”Broadwaymaisen tykityksen keskeltä löytyy myös sydäntä.”

Pohjalainen 13.1.2007 - Touko Kauppinen


”Disney-musikaali mykistää katsojan.”

Länsi-Savo 13.1.2007 - Heidi Temmes


”Ensi-iltayleisö oli harvinaisen hurmaantunut, aplodeja ja hurraata sateli pitkin esitystä. Eikä syyttä.”

Uutispäivä Demari 16.1.2007 - Terhi Tarvainen


”Tämä musikaali, Kaunotar ja Hirviö, on nimittäin tosi lumoava tarina ja saa Kaupunginteatterissa vertaansa vailla olevan, loistokkaan toteutuksen, joka on täynnä näyttämön taikaa, magiaa.”

Lauttasaari 18.1.2007 - Pentti Ritolahti


”Ei sille mitään mahda, mutta Helsingin Kaupunginteatterin Kaunotar ja Hirviö -musikaali panee pureskelemaan posket rikki, etteivät kyyneleet ihan valtoimenaan vyöry. (...) Disney-filmin näyttämösovitus on toteutettu niin ammattitaitoisesti, ettei nokkaansa voi nyrpistellä oikeastaan millekään.”

Hämeen Sanomat 18.1.2007 - Pirjo Puukko


”Disney-musikaali on melko luotaantyöntävä tavaramerkki vanhanaikaisen vakavasti teatteriin astuvalle katsojalle.”

Aamulehti 13.1.2007 - Anne Välinoro


”Ohjaaja Hans Berndssonin jättiproduktiossa kaikki pelaa: laulu, tanssi, tulkinta, pienet ja suuret roolit ja kohtaukset, orkesteri, lavastus ja puvustus: Sari Salmela ansaitsee siitä kultamitalin. (...) Ihaninta on silti valoisa energian virta, joka velloo näyttämön ja alttiin katsomon välillä. Se tekee hyvää.”

Apu 2007/3 - Raila Kinnunen


”...Disney-musikaali Kaunotar ja Hirviö on lähes kaikkea sitä, mitä hyvältä musikaalilta toivoo: siinä on visuaalista upeutta, vetäviä tansseja, suoraa ja kätkettyä huumoria, suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden sietokykyä korostava aihe sekä lisämausteena muutama arvoitus.”

Kirkko & Kaupunki 2007/2 - Marja Kuparinen


”Kaupunginteatterin Disney-musikaali lumoaa lapset ja aikuiset”

Nykypäivä 19.1.2007 - Venla Hiidensalo


”Komiikka kukoistaa taikamaailmassa”

Helsingin Uutiset 19.1.2007 - Ulla Yliherne


”Kaunotar ja Hirviö on varmaan paras tähän mennessä näkemäni teatteriesitys.”

Helsingin Sanomat 19.1.2007 - Peppi Toivonen, 12


”Kaunottaren ja Hirviön näyttämösovituksesta on helppo pitää. Se on visuaalisesti hieno, paikoin jopa huikaiseva, esityksessä saa nauraa...”

Suomen Kuvalehti 2007/3 - Silja Lanas Cavada


”Lähes kolmetuntinen vierähtää kelloon katselematta mukaansa tempaavassa tunnelmassa, mahtavissa lavasteissa ja hienoissa lauluissa suurten tunteiden kera.”

Vantaan Lauri 2007/2 - Hannu Kylkisalo


”Täyttä taikaa. (...) Nauratti ja itketti, että sai katsoa ja kuunnella jotain näin mahtavaa.”

Kodin Kuvalehti 1.2.2007 - Mari Karttunen


”Kaunotar ja Hirviö on Disney-musikaali, jonka ihana, värikäs satumaailma viihdyttää täysillä myös aikuista. Kaikki täsmää, kaikki toimii, kaikki on kaunista ja näyttävää, niin kuin hyvissä musikaaleissa kuuluukin olla.”

Eeva 2007/2 - Pirjo Houni


”Viihdekoneisto toimii kuin rasvattu: serpentiinipommit lentelevät, pukujen strassinauhat kiiltävät, hahmot räjähtelevät lavalle ja sieltä pois, musiikki pauhaa ja yleisö hurraa.”

Ovi 1/2007 - Anna Laine


”Upea musikaali nappaa sydämen (...) Kaunotar ja Hirviö -musikaali on lavastukseltaan hämmästyttävä, puvustukseltaan häikäisevä, koreografialtaan hengästyttävä ja näyttelijätyöltään hulvaton.”

Ylöjärven Uutiset 16.5.2007 - Päivi Kuokkanen