Ilpo Tuomarila

Katri Helena

Suurmusikaali iskelmätaivaan kiintotähdestä

Rooleissa: Sanna Majuri, Sinikka Sokka, Lasse Pajunen, Sari Siikander, Heikki Sankari, Valtteri Tuominen, Katja Aakkula, Miikka Tuominen, Kari Arffman, Eija Vilpas, Sami Hokkanen,Helena Haaranen, Sari Haapamäki, Karoliina Kudjoi
Lapset: Eeli Kettunen, Ella Kettunen, Iida Kontro,Nuutti Konttinen
Tanssiryhmä: Iiro Heikkilä, Sofia Hilli, Riku Immonen, Antti Kankainen, Kirsi Karlenius, Karoliina Loimaala, Elina Lähde, Saku Mäkelä, Hanna Mönkäre, Anne Naukkarinen, Antti Nieminen, Jaakko Nieminen, Sami Paasila, Tiina Peltonen, Suvi Salospohja, Sonja Sorvola, Jukka Wennström, sekä 11-henkinen orkesteri

Ohjaus ja koreografia: Tiina Brännare
Musiikin sovitus: Jarkko Kiiski
Kapellimestari-pianisti: Lasse Hirvi
Lavastus: Katariina Kirjavainen
Puvut: Matti Seppänen

Valosuunnittelu: Kari Leppälä
Äänisuunnittelu: Jyrki Sandell ja Kirsi Peteri
Naamiointi: Jutta Kainulainen
Kampaukset: Anu Laaksonen

Ensi-ilta 25.8.2011

Suuri näyttämö

Kesto 2 t 45 min

Sinivalkoinen ääni

KATRI HELENA – KANSAKUNNAN LINJAA

Tanssi- ja iskelmämusiikkia vuodesta 1963, viihdekonsertteja vuodesta 1977, 440 levytettyä laulua, 45 albumia ja kokoelmaa vuodesta 1965, yli 1,5 miljoonaa äänitettä, 17 kultalevyä, neljä platinalevyä, yksi tuplaplatina. Suomen sinivalkoisimmaksi ääneksi kutsutun Katri Helenan häikäisevä ura tarjoaa nyt ainekset upealle musikaalille. Musiikki koostuu Katri Helenan tunnetuista, ikivihreistä menestysiskelmistä.

Laulaja tulkitsee tarinoita. Laulaja on tarina.

Tarinat alkavat elää omaa elämäänsä, elämäntarinatkin. Laulajan elämäntarina, sekin jonka hän on omakohtaisesti kokenut, kipeänä ja hellänä, sekin laajenee kansan tarinaksi, kansan fiktioksi, esitykseksi, näytelmäksi ilman lopullista totuutta tai elämänkuvittamista.

Katri Helenan tarina on suomalainen, niin suomalainen että se on suuri tarina, se on osa kansakunnan linjaa; syrjäkyliltä parrasvaloihin, tähtiin, siinä on yhtymäkohtia Hellan Wuolijoen Juurakon Huldaan ja muihin suomalaisiin vahvoihin naishahmoihin, niin olleisiin kuin fiktiivisiinkin.

Katri Helena on oma lukunsa kansakunnan historiassa

Tämän musiikkinäytelmän tekeminen ei ole sattuma, se on pakko, välttämättömyys, jotta kansakunta pysyy linjassaan, jotta kansa löytää itsensä, yhä uudelleen ja uudelleen, uudet sukupolvet.

Se on hieno matka, tuon naisen matka Pohjois-Karjalasta Helsinkiin. Se on ainutkertainen eurooppalainen tarinan suomalaisella tavalla. Katri Helena on suomalainen menestystarina, suomalainen unelma; hän tekee mitä hän haluaa eli hän laulaa, hän tahtoo laulaa ihmisille, sen hän valitsee elämäntehtäväkseen.

Katri Helena saa, joutuu, kykenee kasvamaan tilanteen mukaan, hän toimii kansanviisauksien ja vaiston varassa, kunnes kasvaa oman elämänsä filosofiksi.

Maailma muuttuu, iskelmä pysyy

Iskelmän funktio vaihtelee yhteiskuntamurrosten myötä. Iskelmämusiikiksi nimitetään ajan virtauksista riippuen erilaisia modernisointipyrkimyksiä, mutta todelliset uudistajat ammentavat genren sydämestä.

Iskelmään kohdistuu viha, halveksunta, jumalointi; ja aina se on osa kansan kapinaa sen puolustaessa omaa elämänmuotoaan.

Kulttuuridiletanteille ja skribenteille se on aina merkinnyt ekskursiota elämään ja loputonta viihteen pelkoa. Istuimme Katri Helena Kalaojan kanssa muutaman kerran tuvan pöydän ääressä, puhelimme työstä ja maisemasta.

Olin lukenut 85 kiloa laulajan urasta kirjoitettua. Laulajan tarinan sensaatio on sen klassisuus.

Ilpo Tuomarila

VIIHDETAIVAAN KIINTOTÄHTI

Ansioitunut näytelmäkirjailija Ilpo Tuomarila on kirjoittanut pitkän uran tehneestä ja yhä levyttävästä artistista uuden kotimaisen musikaalin Katri Helena. Mitä ajattelit ensimmäisenä kun kuulit, että sinusta tehdään musikaali, Katri Helena Kalaoja? ”Musikaalin tekijätiimistä soitettiin minulle ja kysyttiin, kuinka suhtautuisin tällaiseen ideaan. Ensimmäiseksi ajattelin, että ihanaahan se olisi, mutta eikö tarinaani ole jo kerrottu lähes viiden vuosikymmenen aikana ihan tarpeeksi. Tiimin jäsenet kuitenkin uskoivat vahvasti visioonsa ja vakuutuin suunnitelman laadukkuudesta. Pisteenä iin päällä on tietenkin esityspaikka, Helsingin Kaupunginteatteri.”

Olet esittänyt mm. Elizan roolin musikaalissa My Fair Lady, oletko missään vaiheessa ajatellut uraa musiikkiteatterin parissa? ”Esiinnyin 60- ja 70-luvun vaihteessa neljä vuotta Operettiteatterissa Helsingissä. Se oli kiinnostavaa ja opettavaa, mutta tunsin kuitenkin omaksi paikakseni iskelmäviihteen.”

Katri Helenan rakkaudesta, unelmista ja elämästä kertovat laulut ovat koskettaneet voimakkaasti monia suomalaisia. Muistuuko mieleesi jokin hauska muisto pitkältä uraltasi liittyen kohtaamiseen jonkun yleisön edustajan tai fanin kanssa? ”Eräs alusta alkaen ”fanittanut” henkilö on nyt arkistonhoitajani ja monet muutkin ovat pysyneet kyydissä kaikki nämä vuosikymmenet. Kohtaamiset ihmisten kanssa ovat lämmittäneet mieltä, avartaneet käsitystäni elämästä ja opettaneet arvostamaan sen monimuotoisuutta.”

”Suomen kansan Katri”, Pohjois-Karjalan maaseudulta kaupunkiin muuttanut nuori nainen löi Puhelinlangat laulaa -kappaleellaan suosiossa Beatlesit. Miten olet kokenut roolisi sinivalkoisena koko kansan haaveiden ja toiveiden edustajana, viisaana suomalaisuuden tulkkina? ”Vastuu kuulijoiden odotusten täyttämisestä on aina ollut lähtökohta tekemisilleni. Eräs viisas ystävä neuvoi kauan sitten: ’Muista, kun olet ihmisten edessä, olla vilpittömästi oma itsesi ja sillä hetkellä juuri heitä varten, se riittää.’ Kokemus yleisön hyväksynnästä on aina antanut uskoa omiin kehittymismahdollisuuksiin.”

Nuoruuden haaveesi oli saada laulaa. Mikä saavuttamaton haave sinulla vielä olisi taiteilijana? ”Nuoruuden haaveeni on toteutunut ihmeellisellä tavalla. Tällaista suunnitelmaa ei osaisi itse tehdä, sen luo rakkaus työhön, joka taas antaa uskallusta ottaa vastaan eteen tulevia haasteita.”

Kaisa Pelkonen


Median kommentit

Värisyttävän komeaa!”

Helsingin Sanomat 27.8.2011 - Mari Koppinen


”Yleisö osoitti suosiotaan seisten ja esiintyjät palasivat yhä uudelleen lavalle vastaanottamaan aplodeja.”

Helsingin Uutiset 26.8.2011 - Kari Martiala


”Helsingin kaupunginteatterissa on nyt käsillä Jotakin Suurta”

Etelä-Suomen Sanomat 27.8.2011 - Kikka Laitinen


”Katri Helena -musikaali täyttää paitsi suuren näyttämön myös koko katsomon tutuilla iskelmillä, upealla musiikilla, taidokkaalla laululla ja tanssilla sekä hersyvällä huumorilla ja tunnelmalla, joka saa yleisön silmäkulmat kostumaan.”

Toisin Sanoen 29.8.2011 - Päivi Arvonen


”Katsoja herkistyy nostalgisessa kerronnassa väistämättä. Sanna Majuri on loistelias Katri Helena.”

KD-viikkolehti 29.8.2011 - Kristiina Kunnas


”Ja näytelmän muusikot ovat aivan loistavia, niin nimiroolissa laulava Sanna Majuri kuin Lasse Hirven johtama bändikin”

Turun sanomat 27.8.2011 - Ilona Kangas


”Nostalgiatrippi Katri Helenan kuviteltuun elämään viihdyttää katsojaa (...) Erikseen on vielä mainittava esityksen upea visuaalinen ylöspano. Erityisen valloittava on Katariina Kirjavaisen lavastus projisointeineen. Matti Seppäsen häikäisevät puvut kyllä huomataan...”

Ilkka 30.8.2011 - Päivi Loponen-Kyrönseppä


”...täytyy myöntää, että minua on viihdytetty täysillä. Esitys osui suoraan yksinäiseen sydämeen.”

Anna 1.9.2011 - Sanna Wirtavuori


Katri Helena -musikaali saa yleisön nauramaan, mutta kyyneleiltäkään ei voi välttyä. (...) Upeasti toteutetun suurproduktion yleisö pystyy helposti eläytymään niin laulajan iloihin kuin suruihin.”

Seura 1.9.2011 - Heidi Tamminen


”Viihdyttävä musikaali kansakunnan sinivalkoisesta äänestä, Katri Helenasta.”  

Skenet 1.9.2011 - Martti Mäkelä


”Musiikillisesti ja tanssillisesti ammattitaitoinen teos täyttää varmaan tähden ihailijoiden kaikki toiveet.”

Aamulehti 1.9.2011 - Soila Lehtonen


Katri Helena koskettaa tunteita, antaa elämyksiä ja myös hetken verran uskoa elämään. Se on yhdeltä esitykseltä aika paljon.”

Uutispäivä Demari 2.9.2011 - Annikki Alku


”Uusi kotimainen musikaali on jo sinänsä tapaus, saavutus, sijoitus. Ja kun sen keskiössä on yksi kansallisista viihteen ikoneista niin jo alkuasetelmasta kuultaa menestys.”

Länsi-Uusimaa 29.8.2011 - Kaarina Naski


”...megahitti, jota katsomme vielä vuosien päästä teattereissa ympäri Suomen.”

Viva 9/2011 - Eeva Tala


”...kertakaikkisen upeasti toteutettu ja viihdyttävä teatterielämys.”

Viikkouutiset 9.9.2011 - Martti Martelius


”Koko kansan musikaali”

Kotiliesi 6.9.2011 - Essi Salonen


”Tämän musikaalin haluan nähdä vielä uudelleen.”

Fit 10/2011 - Taru Marjamaa


”Lavastaja Katariina Kirjavainen on tehnyt upeaa työtä.”

Ylöjärven Uutiset 31.8. 2011 - Päivi Kuokkanen


”Voiko enempää pyytää? Tuntuu hyvältä, että rakastetun, vielä täysillä esiintyvän taiteilijan vaiheista ja elämäntyöstä saadaan tällainen tuote.”

Kallio-Lehti  38-39/2011 - Aira Heinänen


 ”Teos, joka osoittaa teatterin mahdollisuudet sanoa enemmän kun mihin parhaimmallakaan kirjoittajalla on mahdollisuus.”

Viikko Pohjois-Karjala 16.2.2012 - Erkki Kanerva