A.R. Gurney

Kärleksbrev

I rollerna: Birgitta Ulfsson och Iwar Wiklander

Premiär 15.10.2009

Lilla Teatern

Speltid 2 t

Birgitta Ulfsson och Iwar Wiklander

I NÖD OCH LUST

Två skådespelare och två människors brevväxling – hur kan det engagera oss en hel kväll? Det kunde man fråga sig. Men nu är det inte vilka brev som helst, det är kärleksbrev från ett, dvs. två, långa liv. Och så är det inte vilka skådespelare som helst som tar hand om rollerna utan Birgitta Ulfsson och Iwar Wiklander som inte bara är skickliga yrkesmänniskor ut i fingerspetsarna utan som dessutom är ett par också privat.

Och nu ska de ta itu med rollerna som Melissa Gardner och Thomas Anderson Ladd Junior i A.R. Gurneys Kärleksbrev – hon som kommer från en mycket förmögen familj där allt verkar väl förspänt för ett lyxliv, han som är född i enklare förhållanden men har en stark framåtanda och en målmedvetenhet som går över stock och sten.

Hur känns det för Birgitta och Iwar att krypa under huden på de här två och försöka reda ut deras trassliga trådar? ”Pjäsen handlar ju om de val vi gör”, funderar Birgitta. ”Medvetna och omedvetna val. Om vad de två egentligen tänker och vad de sen skriver ner. Det är ju först sent i livet de verkligen blir uppriktiga.”

”Och så illustrerar de dessa förkättrade könsroller, hur de ställer till det. Inte bara för den ena utan lika mycket för den andra.”

”Pjäsen är ett uttryck för årsringar och det skadar inte att tänka lite på dem ibland”, säger Iwar. ”Nånstans innerst inne har vi alla en kärna, det är spännande att försöka lista ut vad den egentligen kan vara. Eller kanske har vi ingen trots allt, kanske är vi som löken, skal efter skal.”

Melissa och Thommy känner väldigt tydligt vad som är det innersta hos den andra och medan de snavar på genom sina respektive liv, upptagna av sig själva, utan en strategi som skulle göra dem rättvisa, så skickas breven av och an.

Man följer de olika turerna med spänning och förtvivlan medan man inte kan låta bli att skratta över fånigheterna, dumheterna, blindheten.

Mycket nöje!

Märta Tikkanen