Florian Zeller

Isä

Kun jokainen päivä alkaa ihan alusta

Studio Pasila, Ratamestarinkatu 5

Rooleissa Jari Pehkonen, Vuokko Hovatta, Helena Haaranen, Sesa Lehto, Heikki Sankari, Leenamari Unho

Suomennos Reita Lounatvuori

Ohjaus Milko Lehto

Lavastus Janne Siltavuori

Puvut Riitta Anttonen-Palo

Valosuunnittelu Teppo Saarinen

Äänisuunnittelu Ari-Pekka Saarikko

Naamiointi ja kampaukset Milja Mensonen

Ensi-ilta 19.1.2017

studio Pasila

Kesto n. 2 t

Iäkäs Arne (Jari Pehkonen) asuu vielä omassa kodissaan, mutta hänen muistinsa on alkanut oikutella. Tytär Anne (Vuokko Hovatta) käy päivittäin isänsä luona ja palkkaa avuksi myös hoitajan – mutta Arnen on vaikea ymmärtää mihin hän tarvitsisi hoitajaa, kun pää on terävä kuin partaveitsi! Sitä paitsi tuntuu hankalalta tutustua joka päivä uuteen hoitajaan. Pitäisikö isän siis muuttaa tyttären ja tämän aviomiehen luo? Vai onko sittenkin niin, että tytär on eronnut ja elää nykyään ihan toisen miehen kanssa… Kenen koti tämä on, Annen vai Arnen? Ja missä on toinen tytär, se mukavampi, vai onko hänellä muka vain tämä yksi tytär? Florian Zellerin näytelmä Isä (Le père 2012) kertoo taidokkaasti ja lämpimällä huumorilla, miten absurdia arkipäivästä voi tulla, jos jokainen päivä pitää aloittaa puhtaalta pöydältä. Isä on näytelmän suomenkielinen kantaesitys.


Median kommentit

”Isä vaikuttaa jokaiseen katsojaan eri tavalla, mutta vaikuttaa varmasti.”

Helsingin Sanomat 21.1.2017 - Lauri Meri


”Näytelmä pysäyttää sydämen – se voima taiteella on näin hyvin tehtynä.”

Huono Äiti -blogi 19.1.2017


”Ei voi kuin kiittää Florian Zellerin särmikästä Isä-hahmoa ja Jari Pehkosen ja Vuokko Hovatan duettoa, jossa luodaan prismoja menneestä elämästä. Siis näytelmässä on lupa nauraa, mutta kyynel silmässä! Saahan elämässäkin nauraa.”

Uusi Suomi 21.1.2017 - Anja Kuoppa


 Jari Pehkosen isähahmo on syvästi liikuttava ja Pehkonen tekee huikean roolityön.”

Puhuttelevaa-blogi - 22.1.2017


 ”Milko Lehto kuvaa vääjäämättömän, todellisuuskontaktien lopullisen katkeamisen hyvin liikuttavasti, mutta tyylikkään paisuttelemattomasti.”

Demokraatti.fi 25.1.2017 - Rolf Bamberg


 ”Tragikoomisessa isän roolissa Pehkonen osaa olla niin raju kuin myös herkkä ja arvaamaton. Pehkosen muotokuvassa tunteita tulkitaan monella tavalla, äänen ja ruumin liikkeiden avulla, loistavasti. (...) Esitys on teatteritaiteen pieniä helmiä.”

YOT-inetti 24.1.2017 - Maija Kääntä


Näytelmän loppu sai varmasti kyyneleet silmiin jokaiselle muistisairaan läheiselle. Isä on varmasti kevätkauden koskettavin näytelmä.”

Me Viisi -blogi - 30.1.2017


 ”Syväosaaja Jari Pehkosen koskettavasti esittämän isän huojuva ja kummallinen maailma liikuttaa ja naurattaa. Suosittelen!”

Kotiliesi 2.2.2017 - Riitta Lehtimäki


”Helsingin kaupunginteatterin näytelmän ytimessä on Jari Pehkosen huikea roolityö muistisairaana isänä. Pehkonen eläytyy muistisairaan miehen ahdistukseen sydänalaa kouristavalla tavalla. Vuokko Hovatta loistaa isäänsä uhrautuvasti hoitavana tyttärenä. Näiden kahden välinen dialogi oli kuin suoraan elävästä elämästä.

Näytelmän vaikuttavuudesta kertoo jotakin se, että aika monet meistä itkivät avoimesti näytelmän päättyessä.”

Etelä-Saimaa 6.2.2017 - Matti Saarela


”Itkin kyllä, mutta en ahdistunut. Pikemminkin näytelmä lohdutti ja antoi runsaasti vertaistukea sekä lisäsi ymmärrystä ja myötätuntoa sairastunutta kohtaan.”

Eeva 3/2017 - Sari Salonen


 Pehkonen ja Hovatta vetivät näyttämöllä koskettavaa esitystä. En usko, että näytelmä jätti kylmäksi ketään. Hienoa työtä koko työryhmältä.”

Elämä on ihanaa -blogi - 13.3.2017


 ”Jari Pehkosen Isä on harvinaisen tutkittu, yksityiskohdissaan loistokas ja intensiivinen tulkinta.”

Teatteri & Tanssi 2/2017 - Kirsikka Moring