Gilles Dyrek

Hemmafesten

I rollerna: Jonna Järnefelt, Pekka Strang, Cecilia Paul, Marc Svahnström

Regi: Arn-Henrik Blomqvist
Scenografi och dräkter: Kaisa Rasila
Översättning: Gunilla Hemming
Ljus: Jan-Erik Pihlström
Ljud: Janne Brelih

Premiär 2.9.2009

Lilla Teatern

Speltid 1 t 25 min utan paus

Hemmafesten

KÄRLEK UTAN TRASSEL ÄR INGEN ÄKTA KÄRLEK!

EN VANLIG HEMMAFEST BLAND VÄNNER FÅR EN OVÄNTAD SVÄNG!

Det nyförälskade paret Jonte och Ann-Louise har bjudit in en gammal studiekompis på middag . Han anländer med sin flickvän som de aldrig tidigare träffat. Det skall bli en mysig middag med Jansson och räksallad. Men flickvännen verkar lite märklig eftersom hon inte säger ett ord. Är hon stum eller utlänning och osäker på språket? Äter de månne räkor i hennes hemland och varför finns det inte ens i kartboken? Men framför allt: kan ett gammalt gökur räknas som humanitär hjälp?

Den franska författaren Gilles Dyrek bjuder på en fartfylld komedi av bästa slag. Hemmafesten såg dagens ljus i Paris för ett par år sedan och gick över 500 gånger. Nu blir det nordisk urpremiär på Lilla Teatern och besättningen är mer än redo. På scenen ser vi Jonna Järnefelt och Pekka Strang, som senast spelade tillsammans i megasuccén Grönholms Metod. Med sig har de Cecilia Paul och Marc Svahnström som båda framgångsrikt har satt Lillans anrika komediscen i gungning.

Och för att det här gänget skall veta var och när de skall in på scenen har Lillan fått regissören Arn-Henrik Blomqvist med sig. Tidigare har Blomqvist på Lillan regisserat de irländska komedierna Stenar i fickan och Mamma betalar, vilka båda har hört till de mest populära föreställningarna under de senaste åren.

Så nu är det upp till er, kära publik! Ta med era vänner på den här trassliga hemmafesten och få er en rejäl dos goda skratt.
Och vad gökuret gäller... nå, ni ser sen!

Pontus Jankert


Median kommentit

”Hemmafesten” skrevs för några år sedan och blev en succé i Paris med över 500 föreställningar. I Arn-Henrik Blomqvists fartfyllda och snärtiga regi har den minst lika stor chans att bli en publikframgång för Lilla Teatern. Faktist terapi av bästa sort i dessa dystra tider.

Vasabladet 5.9.2009 - Åsa Gustavsson


Föreställningen imponerar med sitt precisa tempo; stilen är skickligt förverkligad i regi och skådespelararbete.”

HBL 4.9.2009 - Mikael Kosk


Lilla Teaternin syyskausi käynnistyi suorastaan yllättävän hyvissä merkeissä! (...) Hyvin tehty farssi näytti saavan otteeseensa koko yleisön.”

Helsingin Sanomat 4.9.2009 - Lauri Meri


”KOMEDI MED SKRATTGARANTI”

Borgåbladet 8.9.2009 - Egil Green


”Lilla Teatternin komediauutuus Hemmafesten sai ensi-iltayleisöltä mehevät taputukset, eikä suotta, yksinäytöksinen meno näyttämöllä on naurunsa ansainnut.”

Kauppalehti 7.9.2009 - Asko Karttunen