Based on the New Line Cinema film written and directed by John W

Hairspray

Käsikirjoitus Mark O’DONNELL ja Thomas MEEHAN
Sävellys Marc SHAIMAN
Sanoitus Marc SHAIMAN ja Scott WITTMAN
Orkesterisovitus Harold WHEELER
Arrangements by Marc SHAIMAN
Based on the New Line Cinema film written and directed by John Waters

Rooleissa:
Katja AAKKULA, Alexandra ALEXIS, Caron BARNES, Petri JOHANSSON, Sari HAAPAMÄKI, Helena HAARANEN, Johanna HEIMONEN, Vuokko HOVATTA, Pekka HUOTARI, Juha JOKELA, Ramo KALUPALA, Kirsi KARLENIUS, Saija KEMPPAINEN, Mikko KIVINEN, Pertti KOIVULA, Ilkka KOKKONEN, Timo KURVI, Matti LEINO, Mikko LEPPILAMPI, Tuukka LEPPÄNEN, Marika LIUSKI, Petja LÄHDE, Bianca MORALES, Teemu MUSTONEN, Peter PIHLSTRÖM, Leena RAPOLA, Gary REVEL, Raili RUUTU, Maria SAIVOSALMI, Susa SAUKKO, Elina SILANDER, Katja SIRKIÄ, Sofia STENMAN, Leenamari UNHO, Tuomas UUSITALO, Mikko VIHMA, Teppo VIRTANEN,

Suomennos Mikko KOIVUSALO • Ohjaus Georg MALVIUS • Lavastus ja puvut Ellen CAIRNS • Kapellimestari Lasse HIRVI • Koreografia Jüri NAEL • Valot Palle PALMÉ

Ensi-ilta 13.8.2005

Suuri näyttämö

Kesto 2 t 30 min.

Lataa Flash-laajennus


TUKKA HYVIN, KAIKKI HYVIN

”Istu alas ja nauti”, kehottaa Hairspray-musikaalin tähti Mikko Leppilampi.

Mikko Kivinen on pitkän uransa aikana ehtinyt moneen mukaan. Syksyn suurmusikaali Hairspray tarjoaa hänelle kuitenkin aivan uudenlaisen haasteen. Tällä kertaa hän nimittäin pääsee lavalle esittämään naista.

”Jo oli aikakin tehdä Kivisestä äiti! Rooli on aivan upea”, sanoo Kivisen kanssa näyttelevä Mikko Leppilampi.
Kivinen näyttelee Ednaa, Hairsprayn päätähden, Tracyn, äitiä. Miehen pukeminen naiseksi ei ole uusi juttu teatterissa. Antiikin teatterissa kaikki roolit olivat miesten näyttelemiä. Nykyaikana sitä käytetään kirvoittamaan naurut yleisöstä.

”Vaikka Mikolla ei vielä ole ollut harjoituksissa edes naisen vaatteita tai peruukkia, on hän elekieleltään jo ilmiselvä äiti”, Leppilampi hehkuttaa.

Kivinen itse näkee Ednan lastaan ja aviomiestään rakastavana perheenpäänä. ”Rooli on herkullinen. Se on jonkinlaista rajojen rikkomista ja väkisinkin hiukan karikatyyristä. Ednalla on myös hirveästi vaatteita kotiasusta juhlapukuun. Hiuslaitekin vaihtuu useamman kerran”, Kivinen sanoo.

Onneksi Kivisen apuna kulisseissa on useampia pukijoita. ”Sukkahousuja en sentään joudu vaihtamaan. Siihen ei olisi aikaa”, hän nauraa.

Helsingin Kaupunginteatterin syksyn musikaalihitillä, kahdeksan Tony-palkintoa voittaneella Hairspraylla, ei nimestään huolimatta ole juuri mitään tekemistä hiuslakan kanssa vaan nimi viittaa lähinnä aikakauteen.

Tai no, kaikilla näyttämöllä tanssivilla ja laulavilla taitureilla on kyllä tukka hyvin ja kampaus korkealla. Tapahtuuhan Hairspray aikana, jolloin Yhdysvalloissa kytenyt nuorisokulttuuri ponkaisi maailmanlaajuiseen lentoonsa.

Vuosi 1962 oli vuosi, jolloin Beatlesit julkaisivat ensimmäisen levynsä, savusumu järkytti Lontoossa, sukkahousut saapuivat kauppakeskuksiin Yhdysvalloissa ja Marilyn Monroe löydettiin kuolleena Kalifornian asunnostaan.

”Olen kasvanut 60-luvulla, ja silloin televisiosta ja radiosta seurattiin ahkerasti Yhdysvaltojen tapahtumia. Olin kuusivuotias kun John F. Kennedy murhattiin. Muistan järkytyksen vieläkin”, Kivinen kertoo

Hairspray perustuu John Watersin samannimiseen elokuvaan vuodelta 1988. Musiikin on säveltänyt amerikkalainen Marc Shaiman, jonka muihin musikaalisiin töihin kuuluvat muun muassa musiikit elokuvissa South Park: Bigger Longer & Uncut, Vähät rakkaudesta ja Uneton Seattlessa.

Mikko Leppilampi näyttelee Hairsprayssa jokaisen tytön ihailemaa Link Larkinia. ”Jo Linkin nimi kertoo, että hän on cool!” Leppilampi nauraa.

”Hän on Baltimoren paikallisen televisiokanavan suosituimman teiniohjelman, Corny Collinsin, tähti. Hänen haaveensa on saada levytyssopimus. Itseasiassa hän on vähän niin kuin nupuillaan oleva Elvis.”

Suuri musikaalirooli on myös Leppilammen oman haaveen täyttymys. ”Lähden käyntiin fyysisen kautta, ja minusta on mukavaa tehdä töitä joukkueessa”, kertoo nuorempana jääkiekkoa pelannut Leppilampi.

Musikaalin rakentaminen onkin varsinainen joukkuelaji. Laulu, tanssi ja näytteleminen muodostavat palapelin, jossa jokaisen osan täytyy loksahtaa saumattomasti yhteen.

”Esityksen rytmi vaatii täydellistä täsmällisyyttä, ja Hairsprayn tempo on hyvin nopea”, Kivinen lisää.

Hairsprayn päähenkilö on 16-vuotias Tracy. Hän on pulska, iloinen ja rakastaa tanssimista. Karismallaan hän pääseekin Corny Collinsiin tanssijaksi ja kaappaa lopulta myös Linkin sydämen.

Hairsprayssa on myös tarina joka liittyy Yhdysvaltojen rotuerotteluun. Vuosi 1962 oli kuohunnan vuosi, kun James Meredith ensimmäisenä mustana opiskelijana hyväksyttiin University of Mississippiin. Tapahtuma johti väkivaltaisiin yhteenottoihin, joissa kuoli kaksi ihmistä.

”Hairsprayn aihe on hyvin konkreettinen ja toivottavasti se herättää jotain ajatuksia. Musikaalin pohjavire on kuitenkin komediallinen, ja kuten hyvät musikaalit, se sopii kaikille”, Kivinen kertoo.

Leppilampea kiehtoo Hairsprayssa pulskan tytön tarina. ”Ulkonäköihanteet ja roolimallit ovat nykyään niin vahvoja. Ihan tavallista ei enää suosita, vaan kaikkien pitäisi olla joku Britney Spears”, Leppilampi sanoo.

Vaikeistakin teemoista huolimatta Hairsprayssa noudatetaan musikaalille ominaista lähestymistapaa. Esitys lähtee liikkeelle musiikista ja tanssista.

”Tässä ei ole hirveästi tilaa realismille. Musikaali on viihteellinen kokemus, joka jo massiivisuudellaan herättää erilaisia tunteita. Tässä on loistava bändi, upeat laulajat ja kaiken päälle tarina siellä sisällä. Olen varma, että ihmiset lähtevät katsomosta hymy korvissa!” Leppilampi sanoo.

Kati Ala-Ilomäki

Median kommentit


”Yleisö ponnahti lopuksi peräti seisomaan taputtaen tekijät yhä uudelleen lavalle. Se on aika harvinaista normaaleissa musikaaliensi-illoissa. (...) Mahtavia ja myös mahtipontisia sooloja, ajan autenttista musiikkimaailmaa ja koko perheen huumoria ei ammenneta lusikalla vaan kauhalla.”
 
Helsingin Sanomat 15.8.2005 -
Kirsikka Moring


”Helsingin Kaupunginteatterin uuden musikaalin ensi-ilta lauantaina oli sykähdyttävä menestys. Viimeisen symbaalin pläjäyksen vielä soidessa yleisö ponnahti seisomaan ja aplodeerasi kuin myrsky stadionilla. (...) Suomessa tuskin on aikaisemmin nähty näin suurella sydämellä sykkivää musikaalimeininkiä. (...) Yksilösuoritukset ovat kultamitalitasoa, ja niitä on huikean paljon. Katja Aakkula säteilee pulleana päähenkilönä, ja miespääosassa Mikko Leppilammesta tulisi tähti, ellei hän jo olisi sitä. Vanhaa avioparia esittävät Mikko Kivinen ja Pertti Koivula ovat fantastisia. Luitte oikein. Gary Revel jr. tekee jälleen naiskatsojia hengästyttävää työtä.”
 
Ilta-Sanomat 15.8.2005 -
Juhapekka Tukiainen


”Ohjaaja Georg Malvius tavoittelee runsaan kahden tunnin mittaisella esityksellä iloista mieltä ja hymyä. Näitä eväitä katsojien toivotaan sitten levittävän ympärilleen esityksen jälkeen. Tässä tavoitteessa yhdessä taitavan näyttelijä-, laulaja- ja tanssijaryhmän kanssa Malvius onnistuu erittäin hyvin. Hairspray on ennen muuta hauska, kevyehkö komedia.”
 
Etelä-Suomen Sanomat, 15.8.2005 -
J.T. Laakso


”Broadwayn hittinä pyörineen Hairspray-musikaalin suomalainen versio ei kalpene muun maailman rinnalla. Itse asiassa, lauantai-iltana tuntui, ettei välttämättä tarvitse matkustaa Lontooseen tai New Yorkiin nähdäkseen loistavaa musiikkiteatteria.”
 
yleradio1.fi/kulttuuri - 15.8.2005
Inari Nuutero


”Ennen kaikkea Hairspray on kuitenkin megaluokan show, joka tykittää katsojaa lähes hengästyttävyyteen asti toisiaan nopeasti seuraavilla lyhyillä kohtauksilla ja tanssi- ja laulunumeroilla.”
 
Uutispäivä Demari 16.8.2005 -
Annikki Alku


”Iso orkesteri lataa energiavarannot, koreografia ja laulut on hiottu huolella.”
 
Aamulehti 19.8.2005 -
Soila Lehtonen


”Makean sokeriseksi värittynyt lavastus täyttää koko näyttämön ja tanssijoiden ja laulajien joukko yltää komeisiin suorituksiin.”
 
Kansan Uutiset 19.8.2005 -
Arja-Anneli Tuominen


”Lajityypin ystävän ei tarvitse pettyä, sillä tätä paremmin Hairsprayn tyyppistä musikaalia voi olla vaikea esittää.”
 
Ilkka 19.8.2005 -
Juhani Koivisto


”Georg Malviuksen ohjaus saa porukat hehkuun rampin molemmilla puolilla.”
 
Länsi-Uusimaa 19.8.2005 -
Kaarina Naski


”Jo Hairsprayn avauslaulu Huomenta Baltimore täräytti tajun pois. Helsingin Kaupunginteatterin Broadway-hittinä pyörineen musikaalin musiikki vie mennessään.”
 
3.9.2005 Iltalehti -
Margit Arvonen


”Toisaalta musikaali on sellaisenaan rentouttavaa, kelpo viihdettä. Lisäksi hyvä musiikki ja loistavat tanssiesitykset pitävät huolen siitä, että esityksen kaksi ja puoli tuntia kuluvat kuin siivillä.”
 
Nykypäivä 2.9.2005 -
Satu Schauman


”Hairspray on täysosuma. Helsingin Kaupunginteatterin tähän asti paras musikaali, näin voi vaatimattomasti todeta Georg Malviuksen ohjaamasta Hairspraysta.”
 
Hitit! 9/05 -
Anita Andersson


”Helsingin Kaupunginteatterin Hairspray on viihdettä parhaimmillaan.”
 
Me Naiset 36/2005 -
Emma Koivula


”Hyväntuulinen Hairspray on mitä parhainta mielialalääkettä pimenevään syksyyn!”
 
Pinni 2005 / 7 -
Sari Enderle


”Erityismaininta on annettava 10-henkiselle orkesterille, jota näkemässäni esityksessä näytti johtavan Jarmo Nikku. Bändillä on paljon soitettavaa, mutta meno säilyi alusta loppuun, ja balanssi oli hyvä. Nelihenkinen torvisektio iski mainiosti Teemu Mattssonin trumpetin johdolla, mutta kokonaisuuden kruunasi rumpali Sami Kuoppamäen erinomainen työskentely - soundi ja groove tyystin kohdallaan.”

Muusikko 2005/Joulukuu -           Pekka Nissilä