Pirjo Toikka

Armi

Rooleissa: Riitta Havukainen, Seppo Halttunen, Sari Haapamäki, Markku Huhtamo, Pekka Huotari, Johanna Kokko, Elina Lähde,Vappu Nalbantoglu, Jari Pehkonen, Tiina Peltonen, Matti Rasila, Tuomas Rinta-Panttila, Matti Ristinen, Pia Runnakko, Kreeta Salminen, Ursula Salo, Sara Welling

Ohjaus: Milko Lehto
Koreografia: Sari Haapamäki
Lavastus: Katariina Kirjavainen
Puvut: Elina Kolehmainen
Valosuunnittelu: Kalle Ropponen
Äänisuunnittelu: Mauri Siirala
Naamiointi: Tuula Kuittinen
Kampaukset: Taina Tervo, Henri Karjalainen, Milja Mensonen

Ensi-ilta 29.11.2012

Pieni näyttämö

Kesto 2 t 45 min

Armina Riitta Havukainen on erittäin hieno ja hyvä. Oli ilo katsoa erinomaista näyttelijää, joka oli aivan suvereeni. Kiitos Riitta ja muu työryhmä.

Riitta Havukaisen historiaan jäävä roolisuoritus Armin-henkilönä, persoonana ja tunteina. Mahtavaa. Koreografia ja lavastus Armin elämäntyötä tukevia, kunnioittavia ja katsojaa ajassa kuljettavia. Toki voimme pohtia, onko 2 h 45 min. aika, joka mitenkään ehtisi kokoamaan Armin, Suomalaisen Naisen ja yrityselämän, kansallisen ja maailmanbrändin luomiskertomuksen Armin siviilielämän vahvasti nivouttamana. Mutta kyllä, ehti se. Kipeätkin teemat; avioliiton sävyt, vaikeudet, naimisissa olevan naisen rakastumiset ja suhteet, alkoholin tuoma luomisen- ja elämisentuskan esilläpito, kulkevat mielettömällä vimmalla ja Armin elämää kunnioittaen loppujenlopuksi siihen todelliseen elämään, joka on tässä ajassa ja meissä-> Armi Ratia ja Marimekko. Katsojan kokemus kirjoitettu 28.11.2012 ennakkonäytöksen voimaannuttavissa jälkimainingeissa, Kiitos Riitta Havukainen ja Helsingin kaupunginteatteri, t. Sinikka Mäntysalo-Lamppu,Espoo.

Kiitos Armi-näytelmästä! Riitta Havukainen on upea Armi! Kiitokset myös koko ensemblelle, joka hienosti tukee Armin tarinaa, elämänvaiheita, vaatteet ja kampaukset luovat hienosti muuttuvaa ajankuvaa ja historiaa. Erityiskiitos poikaa esittävälle Tuomas Rinta-Panttilalle äidin ja pojan koskettavista kohtauksista. Myös Ursula Salon esittämä Saara-sisko oli hieno; isonsiskon varjoon ja valokeilan ulkopuolelle jäänyt sisar, jonka katkeroituminen oli ah niin tunnistettavaa. Ystäväni tiesi Saaran, ja hän ihmetteli miten hyvin näyttämöSaara toimi olomuotoa myöten!Hänestähän ei Armin elämäkerroissa juurikaan ole. Oikea Saarahan kuten Armikin tukeutui selvännäkijöihin, hän toimi mm. Aino Kassisen sihteerinä jonkin aikaa.Elämänsä ehtoopuolella erakoitui, siskosten välit loppuun asti ristiriitaiset. Sen ajan businesskuviot mielenkiintoista seurattavaa ja Jari Pehkosen Jörn Donner herkullinen. Myös Pia Runnakon Kerttu-kodinhoitaja perhettä koossa pitävän voimana vahva ja lämmin.Todella mielenkiintoinen näytelmä, parasta teatteria vuosiin- bravo koko työryhmä, kiitos Kaupunginteatteri!

Erinomainen, vauhdikas. Kiitos Riitta Havukainen! Näytelmä sopisi mielestäni vielä paremmin Suurelle Näyttämölle, missä upea muotinäytös tulisi vielä paremmin esille.

Näytelmän koreografian avulla jokainen voi tutkia oman mielensä menneisyyskäsitystä Marimekosta, kuten aikaa, muutosta, jatkuvuutta, syy-seuraus-suhteita. Laadukasta ja korkeatasoista työskentelyä koko työryhmältä. Kiitokset Helsingin kaupunginteatterille ja ensemblelle Marimekkokulttuurin historiallisen tarkastelun ja heittäytymisen kokemuksiin johdattelemisesta.

Esitystä oli helppo seurata,kun oli jo aiemmin lukenut kirjan ja seurasi käsiohjelman aikajanaa.Erityis kiitos taloudenhoitajaa esittävälle Pia Runnakolle.Muutkin roolisuoritukset olivat mahtavia ja henkilöt aidosti tunnistettavissa.Katsomossa tuli itkettyä ja naurettua ihan kunnolla.KIITOS SAVITAIPALEEN PORUKALTA!

No eipä ennen itku tirahtanut esityksen päätteeksi. Nyt tirahti. Elämysmatka!

Todella hieno esitys - väkevät roolisuoritukset, upea lavastus ja tietysti Marimekon kuosien loistoa vuosikymmenien varrelta. Suosittelen! - Tasaraitapaitojen ystävä

Ihania kankaita, mekkoja. Päästiin sukeltamaan pinnan alle. Virkistävä kokemus, vaikka olisin odottanut vielä enemmän marivaatteita. Hyvä Riitta!

Kannattaa kyllä katsoa, ihanan Riitta Havukaisen takia!

Sydämellinen kiitos Armi-näytelmästä! Näimme aiemmin samalla lavalla hienon Omatunto-näytelmän , jossa seurattiin itsenäistyvän Suomen vaiheissa kirjailija Juhani Ahon ja kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldtin perheen elämää 1890-luvulta- 1930-luvun lopulle. Armi Ratian perheen kautta tutustuimme mielenkiintoisella tavalla toisen maailmansodan jälkeiseen Suomeen 1970-luvulle. Hienoja, mielenkiintoisia näytelmiä, iso kiitos molempien työryhmille. Pääosien esittäjät Santeri Kinnunen(Juhani Aho) , Ursula Salo (Venny) ja Riitta Havukainen( Armi), teitte upeat roolit, kiitos! Ja kiitos kaupunginteatterille- oli hienoa tutustua vahvojen naisten tarinoihin ja tapaan selviytyä oman elämän haasteista kiemuroista, ravitsi ja antoi paljon ajattelemisen aihetta!

Loistava suoritus Riitta Havukainen,upea kertakaikkiaan.Lavasteet ja puvut toimivat hyvin.Yksi parhaimpia elämyksiä pitkään aikaan.Suosittelen lämpimästi. Maija 49v.

Oli ilo olla seuraamassa 18.3. täydessä salissa esitystä, joka tempaisi mukaansa alusta asti ja piti otteensa loppuun. Vaikka Riitta Havukainen tekee ainutlaatuista työtä Armina, ei muukaan porukka kalpene hänen rinnallaan. Loistavaa työtä! Lavastukselle myös pisteet vahvan aikakauden tunnelman luomisesta. Kiitos Kaupunginteatteri kun mahdollistit tämän elämyksen! Hyvää kevättä toivottaen, katsojat keski-iältään 37 v.

Kiitos Armi-näytelmän kaikille esiintyjille - hieno esitys, tunnelmia laidasta laitaan. Erityisesti minua koskettivat kaikki kohtaukset, joissa mainittiin Bökars. Olin kesätyttönä , kun navetta vihittiin ja Birgerille tehtiin lummelammikko. Kesätytöt vaihtoivat veden niihin astiihin päivittäin ! Nostalgista. Johanna Lindqvist

Loistava esitys, Riitta esitti huikean suorituksen! Eila Koo

 

Median kommentit

”Kiinnostava ja riemukas aikamatka lähihistoriaan on nautinnollista teatteria, jossa katsojaa viedään vauhdilla naurusta kyyneliin.”

Anna 13.12.2012 - Sanna Wirtavuori


”Armi on nimiosaa esittävän Riitta Havukaisen huikea soolo. (...) Esitys on luonnollisesti myös Marimekon juhlaa. Klassikkoasuja käydään läpi useammassakin muotinäytöksessä, ja tutut kankaat täyttävät näyttämön erilaisina projisointeina.”

Helsingin Sanomat 1.12.2012 - Lauri Meri


 ”Tahtonaisen kyydissä on koko ajan iso vaihde silmässä”

Demari 3.12.2012 - Rolf Bamberg


”...kiehtova, vauhdikas, jopa häkellyttävä...”

Turun Sanomat 1.12.2012 - Ilona Kangas


 Riitta Havukainen loistaa karskissa, viinaanmenevässä, suorasanaisessa, vallasta nauttivassa ja palavasieluisessa roolissaan...”

Skenet 5.12.2012 - Maria Säkö


 ”Armi jättää muut varjoonsa”

Keskipohjanmaa 7.12.2012 - Marjatta Hietaniemi


”Marimekko-historiikistä kuoriutuu Armi Ratian sankaritarina.”

Etelä-Suomen Sanomat 2.12.2012 - J.T.Laakso


 Marimekon keulakuvaa Armi Ratiaa näyttelevä Riitta Havukainen ottaa näyttämön haltuunsa heti Armi -näytelmän ensikohtauksessa.”

Kirkko & kaupunki 10.12.2012 - Marjo Kytöharju


 ”Armi-näytelmä on poikkeuksellisen mukaansatempaava ja taidokkaasti tehty elämänkerrallinen teos.”

Töölöläinen 9.12.2012 - Matti Niiranen


 Tulisieluinen Armi näkyy, kuuluu ja tekee vaikutuksen.”

Elle 7.1.2013 - Mirjam Pullinen


 ”Riitta Havukainen on Armin roolissa vakuuttava. Näytelmä on nostalginen matka menneiden vuosikymmenten marikankaisiin ja vaatteisiin.”

Eeva 1/2013 - Pirjo Houni