Henkilökunnan kuvagalleria

Tekijä työn takaa

 

På Svenska: Helsingfors Stadsteater

In English: Helsinki City Theatre

 

PDF Esitykset vuodesta -65 alkaen

PDF Johto vuodesta -65 alkaen

Historia

Toiminta nykyisessä teatterirakennuksessa Eläintarhanlahden rannalla alkoi syksyllä 1967. Helsingin Kaupunginteatterilla on kaksi edeltäjää, joiden historia on värikäs ja merkittävä osa suomalaista teatterihistoriaa. Vanhimman perusosan juuret ulottuvat viime vuosisadan alkuun. Helsingin Työväenteatterin viralliseksi perustamisvuodeksi on merkitty 1902 ja Helsingin Kansanteatterin 1933. Nämä kaksi yhdistyivät Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatteriksi 1948. Tässä vaiheessa omat työtilat olivat vasta kaukainen haave. Tärkeimpiä esityspaikkoja olivat Koiton näyttämö, Vallilan näyttämö ja Vanha Ylioppilastalo. Kaupunginteatterista tuli Kansanteatteri-Työväenteatterin seuraaja vuonna 1965, jolloin Helsingin teatterisäätiö perustettiin.

Samalla oli tehty päätös teatteritalon rakennuttamisesta. Julistetun suunnittelukilpailun voitti nuori, nykyisin kansainvälisestikin arvostettu arkkitehti Timo Penttilä. Rakennuttajana oli Helsingin kaupunki ja rakennus luovutettiin teatterisäätiön hallintaan syyskuussa 1967.

Haaveesta oli tullut totta. Mutta kuten yleensä aina käy, vähitellen ilmaantui puutteita ja aikojen kuluessa tarpeet muuttuivat. Kaupunginteatterin kohdalla tällaisiksi osoittautuivat lavastamon ahtaus, harjoitustilojen vähyys ja toiminnan kasvaessa moni muukin sektori vaati erilaisia ja parempia työskentelytiloja. Näitä tarpeita tyydyttämään rakennettiin lisärakennus, jossa sijaitsee studio Elsa. Laajennus valmistui syksyllä 1989, ja sen suunnittelijana toimi Arkkitehdit Oy Timo Penttilä-Kari Lind-Sakari Tilanterä.

Syksyllä 2000 Kaupunginteatteri sai uuden haasteen kun Helsingin kaupunginhallitus teki päätöksen taloudellisiin vaikeuksiin joutuneen Teatteri Pienen Suomen sulauttamisesta osaksi Helsingin Kaupunginteatteria. Yhdistyminen toteutui elokuun alussa vuonna 2001. Yhdistymisen myötä Kaupunginteatteri sai Pasilaan uuden tilan, joka nimettiin Teatteristudio Pasilaksi.

Teatteristudio Pasila sijaitsee Itä-Pasilassa ja sen on suunnitellut arkkitehti Pentti Piha. Aiemmin näissä tiloissa ovat toimineet Teatteri Pieni Suomi ja sen edeltäjä Intimiteatteri.

Helsingin Kaupunginteatterista tuli 1.8.2005 kaksikielinen sen yhdistyessä Lilla Teaternin kanssa. Yrjönkadulla sijaitsevassa Lillanissa esitetään jatkossa näytelmiä pääasiallisesti ruotsin kielellä. Lilla Teaternin taiteellisena johtajana toimii ohjaaja Raila Leppäkoski.

Syksyllä 2010 Kaupunginteatteri sai käyttöönsä Helsingin Hakaniemessä uuden Arena-näyttämön, jonka teatteri on vuokrannut vuoteen 2013 asti Komediakiinteistöt Oy:ltä. Toiminta käynnistyi keväällä 2010 yhteistyössä UIT:n ja jatkui Hakaniemen musiikkiteatteri Oy:n kanssa.

Helsingin Kansanteatterista sekä Helsingin Työväenteatterista on kirjoitettu historiikit: Pirkko Kosken teokset Kansan Teatteri I-II ja Teatterinjohtaja ja aika sekä Matti Aron Kestävä kaarisilta. Uusi historiikki, Pirkko Kosken ja Misa Palanderin toimittama Kansaa teatterissa - Helsingin Kaupunginteatterin historia, julkaistiin teatterin satavuotisjuhlien yhteydessä elokuussa 2007. Teatteri Pienestä Suomesta on myös kirjoitettu historiikki, Eeva Mustosen Moderni Uusioperhe ja Pieni Kapina. Myös 1973 perustetun Helsingin Kaupunginteatterin Tanssiryhmän 30-vuotishistoriikki Aino Kukkosen Stretch - Tanssiryhmä teatterissa ilmestyi syksyllä 2003. Lokakuussa 2004 ilmestyi pukusuunnittelija Sari Salmelan 30-vuotistaiteilijajuhlateos Näyttämöpukuja.

Helsingin Kaupunginteatteri kuuluu ainoana suomalaisena teatterina Eurooppalaiseen teatteriyhteisöön (ETC). Järjestössä on mukana yli 30 jäsenteatteria yhteensä yli 20 Euroopan maasta.

Päättäjiä

Helsingin Kaupunginteatteria ylläpitää Helsingin teatterisäätiö. Teatterisäätiön hallitus johtaa käytännön päätöksentekoa. Siihen kuuluu seitsemän kaupunginhallituksen nimeämää jäsentä, teatterin johto sekä ohjaajien, näyttelijöiden, tanssijoiden ja teknisen henkilökunnan edustajat. Hallituksen puheenjohtaja on toimitusjohtaja Jorma Bergholm.

Johtajat

Sakari Puurunen
1965-70

Timo Tiusanen ja Eugen Terttula
1970-74

Paavo Liski ja Jouko Turkka
1975-82

Ralf Långbacka
1983-87

Aulis Salovaara (toimitusjohtaja)
1974-75,1982-83,1987-91

Jotaarkka Pennanen
(suuri näyttämö)
Kalle ja Ritva Holmberg
(pieni näyttämö)
Jorma Uotinen
(tanssiryhmä)
1987-90

Raija-Sinikka Rantala
1991-31.7.1997

Risto Ruohonen
1.8.-31.12.1997

Asko Sarkola
1998-2016

Kari Arffman
2017-

Draamaa

Koti- ja ulkomaiset klassikot kuuluvat Kaupunginteatterin perustarjontaan. Samalla on pidetty tärkeänä esitellä uusinta maailmandramatiikkaa ja tehdä yhteistyötä kotimaisten nykykirjailijoiden kanssa. Viimeaikaisista suomalaisista kirjailijanimistä mainittakoon muun muassa Bengt Ahlfors, Paavo Haavikko, Kari Hotakainen, Sami Keski-Vähälä, Katja Krohn, Pasi Lampela, Sinikka ja Tiina Nopola, Veijo Meri, Hannu Mäkelä, Oiva Paloheimo, Laura Ruohonen, Pirkko Saisio, Juha Vakkuri, Hella Wuolijoki ja Ilpo Tuomarila.

Vuonna 2003 Suomen Näytelmäkirjailijaliitto palkitsi Helsingin Kaupunginteatterin Kiitos kotimaisesta näytelmästä -adressilla, koska Kaupunginteatterin ohjelmistossa oli vuoden aikana ollut eniten liiton valvomia alkuperäisnäytelmiä.

Vuonna 2009 Kaupunginteatterin lasten- ja nuortenteatteritoiminta palkittiin, ja Elsa-näyttämöllä kantaesitetty Kati Kaartisen näytelmä Aina sai Lea-palkinnon parhaana kotimaisena näytelmänä.

Ulkomaisia nimiä ovat mm. Edward Albee, Bertolt Brecht, Greogory Burke, Caryl Churchill, Tankred Dorst, David Edgar, Michael Frayn, Jordi Galceran, Marie Jones, Manfred Karge, Tracy Letts, Astrid Lindgren, David Mamet, Carin Mannheimer, Patrick Marber, Martin McDonagh, Terrence McNally, Arthur Miller, Abi Morgan, Lucy Prebble, Eric-Emmanuel Schmitt, Coline Serreau, Tom Stoppard, Anton Tšehov, Ksenia Dragunskaja, Mihail Durnenkov, David Greig.

Musiikkiteatteria ja perheteatteria

Korkeatasoinen musiikki- ja lastenteatteri kuuluu paitsi Kaupunginteatterin perinteisiin myös sille asetettuihin velvoitteisiin. Esityksiä on ollut sekä suurella että pienellä näyttämöllä, lastenteatteria myös lämpiötiloissa. Esityskerroiltaan suurimpaan lukuun ylsi teatterin alkuvuosien menestysmusikaali Viulunsoittaja katolla 450 näytännöllään. Muita suosikkeja ovat olleet muun muassa Cats, My Fair Lady, Rose, Oopperan kummitus, Mambo Kings, West Side Story, The Sound of Music, Les Misérables, Cabaret, Housut pois, Grease, Miss Saigon, Hairspray, Evita, Kaunotar ja Hirviö, The Producers, High School Musical, Rebecca, Maija Poppanen ja Wicked.

Perheteatterin keskeisin ajatus on tarjota elämyksiä ja oivalluksia koko perheelle: sekä lapsille, vanhemmille että isovanhemmille. Lastenteatteriklassikoista on ohjelmistossamme viimeksi nähty muun muassa Astrid Lindgrenin Vaahteramäen Eemeli ja Katto-Kassinen, Tove Janssonin Muumit kulisseissa ja Kuka lohduttaisi Nyytiä?, Oiva Paloheimon Tirlittan, Gösta Knutssonin Pekka Töpöhäntä, Thorbjørn Egnerin Kolme iloista rosvoa sekä klassikkosadut Tuhkimo ja Prinsessa Ruusunen.

Teatterin ja sadun lumosta voi nauttia myös pienen näyttämön lämpiön aamupäiväesityksissä, jotka sopivat erityisesti päiväkoti-ikäisille. Myös perheteatterimme ohjelmistossa esitetään uutta draamaa ja kotimaisia kantaesityksiä, kuten Katja Krohnin Sotta Pyttynen, Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu,Vilttitossu ja Rubensin veljekset, Risto Räppääjä sekä Risto Räppääjä ja villi kone, Timo Parvelan Keinulauta, Sami Keski-Vähälän Raimo Reiska Raksa, Laura Ruohosen Yökyöpelit ja Tiina Nopolan Siiri ja kamala possu.

Teatterilla on vuodesta 2007 lähtien ollut yleisötyövastaava, joka suunnittelee, organisoi ja toteuttaa yleisötyötä eri-ikäisten ihmisten ja erilaisten ryhmien kanssa. Erillisiä taidekasvatusprojekteja toteutetaan vuosittain mm. päiväkotien, koulujen ja vanhusryhmien kanssa.

Vuonna 2010, oli kaupunginteatterilla Suuri Teatterivaihto maailmankuulun Moskovan Maly-teatterin kanssa.

Oma tanssiryhmä Helsinki Dance Company

Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmä (Helsinki Dance Company) on maamme ainoa kiinteän ammattiteatterin yhteydessä toimiva tanssiryhmä. Kahdellatoista vakinaisella tanssijallaan se on myös suurin suomalainen nykytanssiryhmä.

Kolmikymmenvuotisen toimintansa aikana ryhmä on tehnyt esityksiä kaikille Kaupunginteatterin näyttämöille sekä kiertänyt kotimaassa ja ulkomailla. Tanssijat ovat myös osallistuneet Helsingin Kaupunginteatterin tuottamiin musikaaleihin ja puhenäytelmiin tanssijoina, laulajina, näyttelijöinä ja koreografeina. He ovat kunnostautuneet monipuolisina näyttämöpersoonina, joiden luovaa energiaa ovat hyödyntäneet töissään monet kotimaiset ja ulkomaiset huippukoreografit.

Ryhmän taiteellisina johtajina ovat toimineet Jorma Uotinen (1987-90), Carolyn Carlson (1991-92), Marjo Kuusela (1992-96), Kenneth Kvarnström (1996-99), Ari Tenhula (2000-02) ja Nigel Charnock (2003-05), Ville Sormunen (2006-2009) ja Kenneth Kvarnström (2010-2012) ja Jyrki Karttunen (2013-).

Seuraavaksi esitämme 22.08.2017

19:00 Suuri näyttämö

MYRSKYLUODON MAIJA ENNAKKO

 

 
 

Lipunmyynnin aukioloajat

ENSI LINJA 2

vko 21: ma-pe 9-18 (helatorstai 25.5. suljettu)

vko 22: ma-pe 9-17

3.6.-23.7. suljettu

vko 30: ma-pe 10-15

vko 31: ma-pe 10-17

TICKETMASTER

0600 10 800 (1,98 euroa/min+pvm). Auki ma-la 8-21, su ja pyhäisin 10-18