“Suorastaan huikea esitys. Eka puoliskolla nauroin vedet silmissä. Ja mahtavaa että sain laulaa (veisata) sitä virttä. Suosalo on todella ykkösnäyttelijä. Kiitos! T. Sirkka”     “Heti tunteita herättävä mukaansa tempaava,Martti Suosalon esitys oli upean ammattitaitoinen hieno loistava,Kari Hotakaisen ja Martti Suosalon yhteistyö oli parhaasta päästä mitä teatteri voi tarjota,esitys oli paljon ajatuksia herättävä,hyvin kirjoitettu ja näytelty,tälläistä elämä voi olla. Kultaposse terveisin Tuula”     “Lämmin kiitos Helsingin Kaupunginteatterille, Kultaposse-kampanjalle, Martti Suosalolle, Kari Hotakaiselle ja muulle tekijätiimille aivan mahtavasta illasta Palvelijan parissa! ”     “Palvelija on loistava aihe. Heitä on paljon. Palvelijuus voi johtaa karmaiseviin lopputuloksiin, jos se muuttuu elämäntehtäväksi. Hotakaisen loistavan ja oivaltavan tekstin kruunaa Suosalon vituoosimainen toteutus. Nähkää ihmiset se. Ette pety. ”     “Aivan loistava!”    

Kari Hotakainen

Palvelija

Kun auttajan hermot eivät enää pidä

Ajankohtaista

Kaupunginteatterin alkuvuosi tuo lavalle rock-tähden ja tenoritHelsingin Kaupunginteatterin näytäntövuoden 2017 Peacock-teatterissa aloittaa uusi kotimainen musiikkinäytelmä Kirka – Surun pyyhit silmistäni ja Arena-näyttämöllä Ken Ludwigin uutuuskomedia Tenorit liemessä. Studio Pasilassa vuosi alkaa Florian Zellerin palkitulla näytelmällä Isä ja Lilla Teaternissa Joakim Grothin romanttisella komedialla Retro.

Laulaja Kirill ”Kirka” Babitzinin (1950 – 2007) elämään pohjautuva musiikkinäytelmä Kirka – Surun pyyhit silmistäni saa kantaesityksensä Peacock-teatterissa 2. helmikuuta, kymmenen vuotta artistin poismenon jälkeen. Suomalaisen rock-iskelmän ikonista kertovan näytelmän on kirjoittanut Matti Laine, ja sen ohjaa HKT:n apulaisjohtaja Kari Rentola. Koreografiat yli 30-henkiselle ensemblelle suunnittelee Mindy Lindblom ja 7-henkisen orkesterin kapellimestari-pianistina on Risto Kupiainen. Nimiroolissa vuorottelevat Kalle Lindroth ja Heikki Ranta. Muissa rooleissa nähdään mm. Sami Hokkanen/Juha Lagström (Sammy), Raili Raitala (Muska), Petrus Kähkönen (Remu), Jon-Jon Geitel (Danny), Rauno Ahonen, Vappu Nalbantoglu, Emilia Nyman, Kari Mattila, Marjut Toivanen ja Mikko Vihma.

Näytelmä kuvaa suomenvenäläisen Kirkan kasvua ainutlaatuiseksi, koko kansan tuntemaksi taiteilijaksi alkaen lapsuuden Eirasta ja päättyen vastoinkäymisten kautta voitokkaaseen nousuun laulajana. Näytelmässä nähdään monia tuttuja henkilöitä Kirkan elämästä ja kuullaan kappaleita artistin pitkän uran varrelta. Kansakunnan yhteistä musiikkimuistia luotaavassa näytelmässä kuullaan mm. hitit Hetki lyö, Leijat, Daa-da daa-da, Hengaillaan ja Surun pyyhit silmistäni.

Arena-näyttämön kevätkauden aloittaa farssin ja komedian neron, Ken Ludwigin uutuus Tenorit liemessä (Comedy of Tenors, 2015) 9. helmikuuta. Reita Lounatvuoren suomentama ja Jaakko Saariluoman ohjaama komedia tarjoaa illan täydeltä puhdasta riemua.

Ollaan 1930-luvun Pariisissa ja kolmen tenorin suuri stadionkeikka on juuri alkamassa. Kunnianhimoinen manageri tekee parhaansa pitääkseen langat käsissään ja saadakseen kaikki kolme taiteilijaa ajoissa lavalle. Aivan yksinkertaista tämä ei ole, sillä paikalle hotellisviittiin mahtuu myös erinäinen määrä vaimoja ja tyttöystäviä, väärinkäsityksiä, mustasukkaisuutta ja yllättävän tutunoloinen hotellin portieeri. Seurauksena on päätähuimaava sekaannusten sarja, josta ei puutu naurua, musiikkia eikä rakkautta.

Tapahtumien pyörteissä nähdään Riitta Havukainen, Jonna Järnefelt, Oona Airola, Taneli Mäkelä, Iikka Forss, Eero Saarinen ja Santeri Kinnunen.

Studio Pasilassa vuosi alkaa Ranskan lupaavimpiin nykykirjailijoihin lukeutuvan Florian Zellerin palkitulla mustalla komedialla Isä (Le Père, 2012) 19. tammikuuta. Reita Lounatvuoren suomentaman näytelmän ohjaa Milko Lehto. Zellerin kansainvälisen läpimurron tehnyt näytelmä kertoo taidokkaasti ja lämpimällä huumorilla, miten absurdia arkipäivästä voi tulla, jos jokainen päivä pitää aloittaa puhtaalta pöydältä. Rooleissa nähdään Vuokko Hovatta, Jari Pehkonen, Pekka Huotari, Heikki Sankari, Helena Haaranen ja Leenamari Unho.

Iäkäs Arne (Jari Pehkonen) asuu vielä omassa kodissaan, mutta hänen muistinsa on alkanut oikutella. Tytär Anne (Vuokko Hovatta) käy päivittäin isänsä luona ja palkkaa avuksi myös hoitajan, mutta Arnen on vaikea ymmärtää mihin hän tarvitsisi hoitajaa, kun pää on terävä kuin partaveitsi! Sitä paitsi tuntuu hankalalta tutustua joka päivä uuteen hoitajaan. Pitäisikö isän siis muuttaa tyttären ja tämän miehen luo? Kenen koti tämä on, Annen vai Arnen? Keitä nämä ihmiset ovat ja missä on toinen tytär, se mukavampi, vai onko hänellä muka vain tämä yksi tytär?

Lilla Teaternin kevätkauden avaa Joakim Grothin kirjoittama ja ohjaama romanttinen komedia Retro. Kun Kaide (Sampo Sarkola) ja Kia (Linda Zilliacus) tapaavat 70-luvun lopulla, he ovat nuoria ja rakastuneita. Se on suurta rakkautta vai onko – voiko suuri rakkaus loppua? Retro vie meidät seuraamaan neljän vuosikymmenen ajan kahden ihmisen tarinaa jälleen tapaamisten ja erojen kautta. Aikakaudet ja muoti muuttuvat, mutta jokin pysyy. Muissa rooleissa nähdään Joachim Wigelius, Kajsa Ek, Samuel Karlsson, Matti Raita ja Sara Soulié.

Lue uusi Teatteriin extra täällä ja Teatteriin-lehti täällä.

Seuraavat ensi-illat Helsingin Kaupunginteatterissa:           
Mirakelmetoden 2.11. Lilla Teaternissa, ohj. Marina Meinander ja Kirsi Porkka
Taju 10.11. Pengerkadun näyttämöllä, ohj. Laura Jäntti
Isä 19.1.2016 studio Pasilassa, ohj. Milko Lehto
Retro 1.2.2016 Lilla Teaternissa, ohj. Joakim Groth
Kirka - Surun pyyhit silmistäni 2.2.2016 Peacock-teatterissa, ohj. Kari Rentola
Tenorit liemessä 9.2.2017, ohj. Jaakko Saariluoma

Vierailut:
Humorgruppen KAJ 26.11. Lilla Teaternissa
Pöljänpojan vakuutus 2. ja 3.12. Arena-näyttämöllä, ohj. Kari-Pekka Toivonen

tänään esitämme

19:00 Arena-näyttämö

KOMISARIO PALMUN EREHDYS